Foto: DELFI

Rīgas domes (RD) Pilsētas īpašuma komiteja pirmdien, 12. novembrī, apstiprināja scenāriju, kas paredz graustu Peitavas ielā 9/11 sakārtot piespiedu kārtā.

RD Vidi degradējošu būvju komisija jau šā gada sākumā uzdeva Īpašuma departamentam izlemt par SIA "Citra Peitavas" vairumā piederošās ēkas piespiedu sakārtošanu.

Komitejas pirmdien apstiprinātais plāns paredz, ka īpašniekiem mēneša laikā būs jāsāk īstenot jau 2017. gada februārī saskaņotājā būvprojektā uzskaitītie darbi, kas paredz daļu nama nojaukt un stiprināt tā konstrukcijas. Šie darbi jāpabeidz deviņu mēnešu laikā.

Trīs mēnešu laikā īpašniekiem jānoslēdz līgums par būves pilnīgu sakārtošanu. Minimālais sakārtošanas plāns jāsaskaņo astoņu mēnešu laikā, bet 20 mēnešu laikā tas jāsaskaņo pilnā apjomā. Darbi pilnībā jāpabeidz 44 mēnešu laikā.

Ja īpašnieki darbus neveiks, Īpašuma departaments tos sodīs ar piespiedu naudu un par saviem līdzekļiem novērsīs ēkas bīstamību un degradāciju.

Nams Peitavas ielā 9/11 daļēji nobruka 2012. gadā. Kopš tā laika īpašnieki maksā paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi, kas savulaik bijusi ap 4000 eiro liela, bet tagad sasniedz ap 12 000 eiro.

Šā gada janvārī nama īpašnieki un iedzīvotāji viesojās RD Vidi degradējošo būvju komisijā. Komisijas sēdē iezīmējās konflikts starp "Citra Peitavas" un pārējiem nama īpašniekiem. Kamēr divi ēkā mītošie iedzīvotāji norādīja, ka apstākļi namā ir "salīdzinoši labi", "Citra Peitavas" pārstāve bažījās, ka ēka ir avārijas stāvoklī. Kopīpašnieku nespēja vienoties ir viens no iemesliem, kāpēc līdz šim nav sākta ēkas sakārtošana.

Pilsētas īpašuma komitejas deputāti pirmdien arīdzan apstiprināja plānu piespiedu kārtā sakārtot graustu Brīvības ielā 193. Īpašuma departaments kopš 2016. gada sarakstās ar ēkas īpašnieku, kurš norāda, ka ir noslēgts līgums ar arhitektiem par ēkas sakārtošanu, taču konkrētus darbu termiņus neprecizē.

Komitejas deputāti atbalstīja Īpašuma departamenta uzdevumu norobežot būvi, lai tai nevarētu piekļūt nepiederošas personas. Pretējā gadījumā RD draud ar soda naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!