Foto: DELFI

Līdz šim tīmekļvietnē "covid-19sertifikats.lv" ir izveidots miljons digitālo Covid-19 sertifikātu, portālu "Delfi" informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga.

Kā atklāja Štālberga, vienu vai vairākus sertifikātus par veikto vakcināciju, laboratoriskā testa rezultātu vai Covid-19 pārslimošanu ir saņēmuši vairāk nekā 498 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju.

Visbiežāk iedzīvotāji izveidojuši sertifikātu par veikto vakcināciju pret Covid-19 – kopumā vairāk nekā 848 tūkstošus sertifikātu. Izveidoti arī vairāk nekā 117 tūkstoši laboratoriskā testa rezultāta sertifikātu un vairāk nekā 45 tūkstoši sertifikātu par Covid-19 pārslimošanas faktu.

Savukārt iedzīvotājiem, kuriem nav interneta lietošanas prasmju, vai, kuri nevar savu sertifikātu tīmekļvietnē izveidot paši, tā izsniegšanu nodrošina Rīgas pašvaldības centri, lielo pilsētu informācijas centri un valsts vienotie klientu apkalpošanas centri. Līdz šim iedzīvotājiem šajos centros ir izsniegti vairāk nekā 22 tūkstoši sertifikātu, norādīja NVD.

NVD vērš uzmanību, ka sertifikāts ir oficiāls apliecinājums tam, ka iedzīvotājs ir vakcinēts pret Covid-19, veicis laboratorisko testu Covid-19 noteikšanai vai pārslimojis Covid-19. Plānojot došanos uz citu Eiropas Savienības dalībvalsti vai ārpus Eiropas Savienības, papildus iedzīvotājam ir jānoskaidro, kādi ir attiecīgajā valstī noteiktie nosacījumi attiecībā uz ieceļošanu un uzturēšanos šajā valstī.

Digitālais Covid-19 sertifikāts ir izveidots, ņemot vērā Eiropas Savienības vienoto digitālā sertifikāta formu, tajā skaitā iekļaujot katrā sertifikātā unikālu QR kodu, kas ir parakstīts ar drošu virtuālo atslēgu. Šobrīd QR kodu skenēšanu un nolasīšanu nodrošina tās valstis, kuras ir pievienojušās Eiropas Savienības vienotajai digitālajai vārtejai. Šo valstu informācija ir pieejama šajā tīmekļvietnē.

Digitālo Covid-19 sertifikātu izmantošana Latvijā ir uzsākta no 2021. gada 1. jūnija.

Informācija par digitālo Covid-19 sertifikātu saņemšanu, izmantošanu, kā arī atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem var noskaidrot NVD tīmekļvietnes sadaļā "Digitālais Covid-19 sertifikāts" vai zvanot pa tālruni 8989.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!