Foto: LETA

Atbalstot Ukrainas civiliedzīvotājus, kas patvērumu meklē Latvijā, valsts pārvaldes pakalpojumu portālā "Latvija.lv" izveidots informatīvs materiāls latviešu, ukraiņu, krievu un angļu valodā – "Pakalpojumi Ukrainas civiliedzīvotājiem", portālu "Delfi" informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Tur vienkopus iespējams atrast informāciju par to, kā un kādus primāros valsts pakalpojumus var saņemt bēgļi no Ukrainas, lai pēc iespējas ātrāk sakārtotu sadzīves jautājumus Latvijā.

Portālā "Latvija.lv" apkopota būtiskākā informācija par dokumentu noformēšanu, dzīvesvietas nodrošināšanu, ierodoties Latvijā, ēdināšanu un pirmās nepieciešamības precēm, veselības aprūpes pakalpojumiem un recepšu medikamentu izsniegšanu, sociālajiem pakalpojumiem un sociālo palīdzību, tai skaitā atbalstu ārkārtas aizbildņiem, kas pavada bērnus bez vecākiem, un izglītības iespējām bērniem.

Tāpat portālā pieejama arī informācija par darba un citām ienākumu gūšanas iespējām, nodokļu nomaksu, mājdzīvnieku reģistrāciju, transporta pakalpojumiem un transportlīdzekļa reģistrāciju, bankas konta vai "Latvijas Pasta" norēķinu sistēmas konta atvēršanu.

Apkopotas arī saites, kas ved uz ārējiem resursiem un ļauj uzzināt vairāk par pieejamo palīdzību Ukrainas bēgļiem Latvijā, bezmaksas SIM karšu saņemšanas iespējām un bezmaksas tulkošanas servisu no latviešu valodas uz ukraiņu, krievu un angļu valodu.

Lielāko daļu pakalpojumu nodrošina tās pašvaldības, kuru teritorijā Ukrainas civiliedzīvotāji apmetušies, tāpēc publicēta arī kontaktinformācija saziņai ar pašvaldībām, pašvaldību iestādēm un nevalstiskajām organizācijām.

Klātienē valsts un pašvaldību pakalpojumus var saņemt 138 Valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centros (VPVKAC). Tajos Ukrainas civiliedzīvotājiem iespējams saņemt atbalstu vīzu, uzturēšanās atļauju pieteikšanai un, kā arī centri veic fizisko personu reģistrēšanu. Tāpat centros sniedz konsultācijas un palīdz pieteikt e-pakalpojumus elektroniski.

Lai saņemtu pakalpojumu, personai jābūt Ukrainā vai citā valstī izsniegtam personu apliecinošam dokumentam vai Latvijā izsniegtai ilgtermiņa vīzai. Ja Ukrainā izsniegtā dokumenta derīguma termiņš ir beidzies, Latvijā tas ir uzskatāms par derīgu līdz 2023. gada 28. februārim. Savukārt cilvēkam, kuram nav derīga personu apliecinoša dokumenta, jāiegūst uzturēšanās atļauja.

Uzturēšanās atļauju iespējams izmantot arī pakalpojumu pieteikšanai elektroniski, jo tajā ir iekļauts elektroniskais paraksts, ko var izmantot gan autorizācijai iestāžu portālos, gan arī elektroniskai dokumentu parakstīšanai.

Jau vēstīts, ka 24. februārī sākās Krievijas pilna apjoma iebrukums Ukrainā. No Ukrainas ir aizbēguši vairāk nekā četri miljoni cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!