Foto: LETA
Vietējām televīzijām radusies cerība raidīt pašām ar saviem mazajiem raidītājiem, kas nozīmētu, ka tām nedraud pazušana no ētera, tam vien nepieciešama politiskā izšķiršanās. Taču šādā gadījumā arī reģionālās televīzijas varētu mēģināt mainīt statusu, lai nemaksātu lielu naudu par apraidi "Lattelecom", otrdien vēsta laikraksts "Diena".

Mazās televīzijas pēc pārejas uz digitālo raidīšanas formātu nevar nosegt uzņēmuma "Lattelecom" prasīto apraides maksu, ko jāsāk maksāt, kad nākamgad beigsies uzņēmuma piedāvātā bezmaksas apraide testa režīmā.

Iepriekš "Lattelecom" iestājās par to, ka tam ir monopoltiesības uz visu frekvenču spektru, tāpēc mazajām televīzijām neļāva raidīt ar saviem raidītājiem. Tomēr Elektronisko sakaru direkcija atzīst, ka tehniski iespējams atrast "tukšumus" - frekvences, kas netraucētu kopējai ciparu televīzijas attīstībai, un tās varētu piešķirt mazajām televīzijām.

Satiksmes ministrijas (SM) parlamentārā sekretāre Dana Reizniece (ZZS) laikrakstam paudusi, ka reģionālajām televīzijām, kas nosedz kādu no astoņām Latvijas apraides zonām, juridiski nav iespēju raidīt ar saviem raidītājiem, taču vietējās televīzijas, kas ir mazākas, "ne drīkst, ne nedrīkst" raidīt pašas. Ja tiks pieņemts politisks lēmums to atļaut un sakārtota normatīvā bāze, to drīkstēs darīt, skaidrojusi Reizniece.

Viņa gan neizslēdz - ja likums ļaus vietējām televīzijām raidīt pašām, arī reģionālās televīzijas varētu mainīt statusu, ja izdevīgāk būtu kļūt vietējām. Tas ir pretrunā ar uzņemto kursu uz daudzo Latvijas vietējo televīziju koncentrēšanu lielākās reģionālajās televīzijās. Pašlaik cerības tiek liktas uz reģionālo televīziju satura raidīšanu LTV, norāda laikraksts.

Iespēja raidīt Latvijas Televīzijas (LTV) 1. kanālā vairs neesot spēkā tehnisku iemeslu dēļ, savukārt piedāvātie raidlaiki LTV 7. kanālā neapmierinot. Jau iepriekš reģionālo televīziju pārstāvji norādīja, ka tā būtu tikai pagaidu alternatīva, turklāt nesen atklājies, ka tehnisku iemeslu dēļ reģionālās televīzijas abos LTV kanālos nemaz raidīt nevarēs.

Reģionālajām televīzijām piedāvāti raidlaiki tikai LTV7. Latvijas Reģionālo televīziju asociācijas valdes priekšsēdis Jānis Galviņš stāsta, ka LTV jaunākais raidlaiku piedāvājums ir neapmierinošs. Vienīgie stabilie raidlaiki LTV7 kanālā būtu pulksten septiņos no rīta un divpadsmitos dienā, kas nesola pietiekamu auditoriju.

Jau ziņots, ka kopš 1.jūnija Latvijā ir atslēgta analogā televīzijas apraide un otrdien visas televīzijas raida vienīgi virszemes ciparu apraidē. Pāreju no analogās uz virszemes ciparu TV apraidi Latvijā realizē uzņēmums "Lattelecom" sadarbībā ar Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC), kurš ir šī projekta partneris infrastruktūras nodrošināšanā. Sākotnēji pāreju uz digitālo TV bija plānots realizēt līdz 2011.gada 1.decembrim, taču pērnā gada nogalē nolemts pāreju īstenot daudz īsākā laikā - jau šogad.

Pret augsto apraides maksu iebilst arī nacionālās komerctelevīzijas – TV3 un LNT.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!