Valsts prezidente Vaira Vīķe –Freiberga ceturtdien Saeimā, pēdējo reizi uzrunājot deputātus pirms savas prezidentūras termiņa beigām, aicināja prokuratūru aktivizēt izmeklēšanu tā dēvētajā Ventspils mēra Aivara Lemberga "stipendiātu lietā", kā arī aicināja partijas nopietni izvērtēt savu un savu biedru darbību pēdējo gadu laikā.
Vīķe-Freiberga ceturtdien uzsvēra, ka prokuratūrai būtu jāsavāc ne vien "uguns un ūdensdroši" pierādījumi, ar kuriem panāktu notiesājošo spriedumu, bet arī laicīgi jādara zināmi sabiedrībai "fakti, pierādījumi un liecības", kas varētu ietekmēt vēlētāju izvēli 10.Saeimas vēlēšanās.

"Ja tas nenotiks, tad tautai tiks liegtas pamattiesības saņemt informāciju, kas nepieciešama, lai izvērtētu savus priekšstāvjus, un tādā gadījumā tiks nodarīts nopietns kaitējums Latvijas demokrātijai," sacīja Vīķe-Freiberga.

Valsts prezidente ceturtdien vērsās ar aicinājumu arī partijām "rūpīgi pārspriest un izvērtēt savu pēdējo gadu darbību un finansēšanas avotus". "Aicinu izvērtēt savus biedrus – deputātus un ierindas biedrus, lai atšķirtu "āžus" no "avīm", ja tās [partijas] grib būt atklātas un tikt pārstāvētas nākamajās Saeimās, " sacīja Vīķe-Freiberga.

Prezidente aicināja "visus godīgus, strādīgus un atbildīgus Latvijas pilsoņus nopietni pārdomāt par savu iespēju iesaistīties politikā. Būtu pilnīgi veltīgi atlaist jebkuru Saeimu jebkurā laikā, ja tam sekojošās vēlēšanās nebūtu nopietni jaunu kandidātu saraksti, ko piedāvāt jau agrāk pazīstamo vietā," norādīja prezidente.

"Tāpat ikkatram, kas uzskata, ka neviena pati no Saeimā ievēlētām partijām viņu neapmierina, vienmēr pastāv iespēja pašam kaut ko sākt darīt, lai veidotu jaunas partijas, stiprākas, godīgākas un labākas par līdzšinējām. Taču tādas nekad nevarēs rasties, ja partiju finansēšana būs un paliks vienās un tajās pašās naudas dāvinātāju rokās. Izveidot caurskatāmākus un daudz ciešāk kontrolētus partiju finansēšanas avotus, noteikumus un mehānismus – tas, lūk, ir pats nopietnākais izaicinājums, ar ko Latvijai jau vistuvākā nākotnē būs jāprot tikt galā," sacīja Vīķe-Freiberga.

Jau ziņots, ka tā dēvētās "Ventspils amatpersonu" lietas izmeklēšanas ietvaros atklājies, ka Lemberga ietekmētie Ventspils uzņēmumi maksājuši naudu politiķiem par kādu noteiktu rīcību. Piemēram, šādu līgumu "Ventspils puse" slēgusi ar sociāldemokrātiem, paredzot, ka partija nepieļaus "Latvenergo" privatizāciju un Tautas partijas vadīto valdību.

Bijušie Lemberga biznesa partneri paziņojuši, ka šādi maksājumi veikti arī citām partijām, taču oficiāli neviena partija to nav atzinusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!