Foto: LETA

Esošajā situācijā nav izslēgta ārkārtas Saeimas vēlēšanu iespējamība, bet, ja tas notiks, tad šajās vēlēšanās 13. Saeimā iekļuvušās partijas varētu zaudēt daļu tā atbalsta, ko partijas guva šajās vēlēšanās, piektdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Turklāt ārkārtas vēlēšanu gadījumā nav izslēgts, ka Saeimā iekļūs un pie varas varētu nākt "jauni spēki, kas būtu vēl mazāk vēlami nekā tie, par kuriem ļaudis sūdzas".

Vaicāta par valdības veidošanas procesu, eksprezidente teica, ka par to nav priecīga, bet "mans vienīgais mierinājums, ka ir valstis, kurās ir stabilas demokrātijas un kurām iet tik pat bēdīgi un vēl bēdīgāk" ar valdības veidošanu, nekā Latvijai.

Tāpat viņa atgādināja partijām, kas ievēlētas Saeimā, ka viņu vēlētāji raugās uz viņiem ar cerībām, kā arī sagaida valstiskus risinājumus.

Uz jautājumu, vai "Jaunās Vienotības" virzītais premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš ir pietiekami spēcīgs politiskais līderis, Vīķe-Freiberga atbildēja, sakot: "Ja cilvēkam pietrūkst muskuļu, tad viņam jāsāk vingrot, jāsāk iet uz trenažieru zāli, lai uzbūvētu muskuļus, lai uzbūvētu savu politisko gribu un varēšanu, ja viņam tās pietrūkst." Eksprezidente piebilda, ka politiskā darbā daudz kas nāk ar pieredzi.

Intervijā viņa arī norādīja, ka šobrīd Latvija sev veido sliktu slavu gan banku sektorā, banku pārvaldes sektorā, gan savā spējā novest korupcijas lietas līdz rezultātam – nevis tikai līdz "kaut kādām teatrālām apcietināšanām uz pāris dienām".

Pēc viņas teiktā, ar izlikšanos vien, ka tiek apkarota korupcija, nepietiek, bet "ir vajadzīga dokumentācija, izmeklēšanas dati, tiesas procesi, kas ar kaut ko noslēdzas". "Pie mums tas notiek ļoti, ļoti reti," sacīja Vīķe-Freiberga.

Vaicāta par Rīgas mēra Nila Ušakova (S) rīcību neatkāpjoties no amata saistībā ar korupcijas skandāliem Rīgas domē, viņa sacīja, ka Ušakovs "jūtas tik drošs, savu atbalstītāju spēku stutēts, ka viņš ne par ko neuztraucas. Ja viņam būtu izvirzītas konkrētas apsūdzības, tad viņš būtu spiests atkāpties".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!