Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga par iespēju pieņemt dāvinājumā nekustamo īpašumu Jūrmalā "nevēlas neko dzirdēt", ceturtdien viņa sacīja žurnālistiem.
Viņa atzina, ka šādas privātas iniciatīvas ir apsveicamas, jo sabiedrībā izraisa diskusiju par pieņemamām un nepieņemamām dāvanām, tomēr tā esot tikai filozofēšana.

Vīķe-Freiberga norādīja, ka Latvijas pirmās brīvvalsts laikā zemes un māju dāvināšana bija visai bieža prakse - šādi savus īpašumus ieguva Kārlis Skalbe, Kārlis Ulmanis un Anna Brigadere, bet tagad šāda rīcība tiek uzskatīta par "šausmīgu noziegumu".

Akcijas organizētāji portālu "Delfi" informēja, ka triju dienu laikā 6000 jūrmalnieku pievienojušies akcijas "Atbalsti Prezidenti!" aicinājumam.

Kā ziņots, Jūrmalas pilsētas dome drīzumā varētu izvērtēt iespēju, vai atbalstīt Jūrmalas Uzņēmēju biedrības un laikraksta "Jūrmalas Nedēļa" iniciatīvu izrādīt īpašu cieņu bijušajai Valsts prezidentei un par sasniegumiem valsts labā piešķirt goda Jūrmalas pilsonību un īpašumu kūrortpilsētā, iepriekš informēja Jūrmalas domes priekšsēdētājs Raimonds Munkevics (JMM).

Tā kā šobrīd pilsētas goda pilsoņa statuss nav juridiski nostiprināts, Jūrmalas domei būtu jāizstrādā attiecīgs nolikums.

Munkevics arī izteica cerību, ka Saeima un Ministru kabinets varētu atbalstīt ieceri pateikties bijušajai prezidentei.

Tikmēr kūrortpilsētas domē nav vienprātības par plānotās ieceres atbalstīšanu. Domes deputāts Jānis Kuzins (Dzimtene) iesniedzis protesta vēstuli pret aicinājumu dāvināt Vīķei-Freibergai īpašumu Jūrmalā.

Kuzins norādīja, ka Jūrmalas uzņēmēju biedrība aicina eksprezidentei uzdāvināt pašvaldības īpašumā esošo objektu Jūrmalā, Jūras ielā, kas ir ierakstīts UNESCO kultūras pieminekļu sarakstā. Īpašuma vērtība esot vismaz divi miljoni latu.

Jau rakstīts, ka akcijas "Atbalsti prezidenti!" laikā tiek lūgts jūrmalnieku un citu Latvijas iedzīvotāju atbalsts idejai piešķirt Jūrmalas goda pilsonību un īpašumu eksprezidentei.

"Mēs - jūrmalnieki - vēlamies turpināt pateicību, jo vienmēr esam bijuši lepni, ka visu laiku izcilākā Latvijas tautas prezidente astoņus gadus ir dzīvojusi mums līdzās, mūsu pilsētā Jūrmalā," informēja akcijas galvenais iniciators un idejas autors - uzņēmējs, Jūrmalas Uzņēmēju biedrības priekšsēdētājs Māris Dzenītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!