Latvijas prezidente Vaira Vīķe - Freiberga trešdien dosies uz Durbanu (DĀR), lai piedalītos ANO pasaules konferencē par rasismu, rasu diskrimināciju, ksenofobiju un citām neiecietības izpausmēm. Vizītes ietvaros viņai paredzēta arī tikšanās ar DĀR pirmo prezidentu Nelsonu Madelu.
Tā ir pirmā reize, kad Latvija piedalās šajā pasākumā. Prezidenti uz konferenci, kurā piedalīsies delegācijas no 127 valstīm, uzaicināja ANO augstā komisāre cilvēktiesību jautājumos Mērija Robinsone un DĀR prezidents Tabo Mbeki.

3.ANO konference pret rasismu, diskrimināciju, ksenofobiju un neiecietību ir viena no nozīmīgākajām ANO konferencēm 2001.gadā. Plānots, ka konferences dalībvalstis pieņems deklarāciju, kā arī rīcības plānu pasaules valstu valdībām. Konferences mērķis ir līdztiesības aizstāvēšana un neiecietības un aizspriedumu izskaušana pasaulē, tajā skaitā no rasisma, ksenofobijas, dzimumu nevienlīdzības, kā arī diskriminācijas globālajā ekonomikā.

Prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga pastāstīja, ka Latvija dalīsies pieredzē par totalitāro režīmu seku novēršanu, par demokrātiskas, humānas valsts veidošanas pieredzi. "Konferences vieta nav nejauša - tāpat kā Baltijas valstis atjaunoja neatkarību pirms desmit gadiem, tā Dienvidāfrika 90. gadu sākumā atbrīvojās no aparteida režīma," viņa sacīja.

Konferencē Latvijai būs iespēja pasaulē stāstīt par iegūto pieredzi, valstiskā līmenī risinot sabiedrības integrāciju Latvijā, kā arī informēt par mazākumtautību izglītības iespējām, vēstures apzināšanu, dzimumlīdztiesības un sieviešu tiesību jautājumiem. Šī būs trešā ANO Pasaules konference par šo problemātiku. Pirmā un otrā pretrasisma konference notika 1978. un 1983. gadā.

Plānots, ka prezidente piedalīsies konferences atklāšanā un plenārsēdēs, kā arī DĀR prezidenta rīkotajās pusdienās par godu valstu un delegāciju vadītājiem 31.augustā, 1.septembrī uzstāsies ar runu konferencē, piedalīsies apaļā galda diskusijās, 2.septembrī piedalīsies Sieviešu līderu rīkotajā diskusijā.

Pēc tam prezidente dosies uz Johannesburgu, lai piedalītos seminārā par uzņēmējdarbības sakaru veicināšanu ar Latviju. DĀR uzņēmēji izrādījuši interesi par sadarbības iespējām banku un finansu pakalpojumu sektorā, kā arī transporta un telekomunikāciju jomā. Tāpat Johannesburgā plānota tikšanās ar Nobela miera prēmijas laureātu Mandelu. Prezidente atgriezīsies Latvijā 6.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!