Latvijai ir paredzama strauja attīstība arī turpmāk, ja būs cilvēki, kas to mīl un par to gādā, vakar tiekoties ar Losandželosas latviešu kopienu, uzsvērusi Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, informēja prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga.
"Latvijai ir paredzama strauja turpmākā attīstība, ja vien katrs, kas sirdī jutīsies latvietis un Latvijas zemes patriots dzimtenē vai ārpus tās, rūpēsies un mīlēs Latviju," sacīja prezidente.

Politiķe uzsvēra, ka pašlaik objektīvi ir panākti visi starptautiskie priekšnosacījumi neatgriezeniskai valsts suverenitātei un drošībai, kā arī ekonomiskai izaugsmei, bet ir nepieciešami gan Latvijā, gan visur plašajā pasaulē cilvēki, kam Latvija un tās nākotne ir dārga.

"Valstij ir vajadzīga mūsu pacietība sasniegt izvirzītos mērķus, kā arī iecietība, atzīstot un respektējot demokrātiskā valstī to, ka mēs katrs esam atšķirīgs un visi nav vienādi, ka katram ir tiesības uz savu viedokli," vairākiem simtiem Losandželosas latviešu teica Vīķe-Freiberga.

Pēc prezidentes domām, valsts nākotnes labā ir jāizmanto brīvības dotās iespējas, kas ir nozīmējušas arī gan Latvijā, gan trimdā dzīvojušo latviešu tautas daļu saplūšanu. Katram, kas sajūt sevī latvieti, ir iespējas būt piederīgiem Latvijai un rūpēties par to.

Runā arī tika akcentēts, ka šodienas ES lēmumu pieņemšanā paredz vienādu balss svaru katrai no dalībvalstīm. Valsts diženums nav atkarīgs no lieluma vai tās zemes plašuma - tas atkarīgs no cilvēku kopuma kvalitātes, kas to veido, norādīja prezidente.

"Ja katrs mēs savu lietu padarītu ar vislielāko atbildību un profesionalitāti, tad Latvija patiesi var kļūt par valsti, kas kļūst slavena ar savu ekspertīzi daudzās jomās, gluži kā tas jau tagad notiek ar reformu un demokratizācijas pieredzi dažādām valstīm," sacīja Vīķe-Freiberga.

Prezidente arī runāja par gaidāmajām Saeimas vēlēšanām šā gada rudenī, kurās varēs piedalīties arī ASV un citur ārpus Latvijas dzīvojošie latvieši. Viņa aicināja pilsoņus būt atbildīgiem un izvērtēt partiju piedāvājumu un izteikt savu viedokli.

Vīķe-Freiberga vakar Losandželosā arī pasniedza pirmās šķiras Viestura ordeni bijušajam NATO Eiropas spēku komandierim Veslijam Klarkam par ieguldījumu Latvijas ceļā uz dalību NATO.

Prezidente un Klarks bija aicināti 45.Sasniegumu akadēmijas ietvaros ASV pilsētā Losandželosā uzrunāt vairākus simtus jauniešu no 40 pasaules valstīm, kas apliecinājuši izcilību dažādās zinātnes, sabiedriskās jomas vai mākslas sfērās.

Paneļdiskusija ar prezidentes dalību bija veltīta NATO organizācijas un transatlantisko attiecību nākotnei. Uzrunājot jauniešus, prezidente pieminēja novembrī Rīgā gaidāmo NATO galotņu sanāksmi un tās simbolisko lomu, noslēdzot Eiropas 20.gadsimta pagātnē mākslīgi radītās dalījuma robežas.

Vīķe-Freiberga un Klarks uzsvēra, ka par spīti viedokļu atšķirībām atsevišķos konkrētos jautājumos, transatlantiskās attiecības ir vēsturiski apliecinājušas savu stiprumu, demokrātisko vērtību kopsaucēju un veidotās drošības perspektīvas dziļumu.

Klātesošos doktorandus, akadēmisko aprindu pārstāvjus un citu jomu pārstāvjus interesēja Latvijas prezidentes viedoklis par sieviešu lomu valstu un starptautisku organizāciju vadībā, par Irānas krīzes atrisinājumu mierīgā ceļā, ASV un ES attiecībām.

Latviju 45.Sasniegumu akadēmijā pārstāv arī LU doktorande un Filoloģijas fakultātes Klasiskās filoloģijas katedras lektore Ieva Bargā.

Šodien prezidente piedalās akadēmijas noslēguma pasākumos un dodas uz Vašingtonu, kur 7.jūnijā uzrunās ASV Kongresa kopīgo sēdi, kā arī tiksies ar ASV amatpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!