Foto: AFI
Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzskata, ka Latvijas valdība un ar to saistītie resori šobrīd atrodas ļoti smagu lēmumu priekšā un nebūtu pieļaujams, ka valstī atkal visi jautājumi risinātos priekšvēlēšanu aģitācijas gaitās.

"Būtu ļoti traģiski, ja Latvijā kārtējo reizi viss aizietu priekšvēlēšanu gaidu aģitācijas līmenī, aizmirstos domāt par lietām pēc būtības un principiāliem ilgtermiņa uzstādījumiem par to, kur ejam un kas mums ir jāsasniedz," piektdien žurnālistiem sacīja Vīķe-Freiberga.

Eksprezidente uzskata, ka Latvijai, reaģējot uz vispārējo ekonomisko krīzi pasaulē, kā arī individuālajām grūtībām, kā prioritāte jāsaglabā cilvēkresursi un to kvalifikācijas, kas, vispirms, balstās uz audzināšanu ģimenē, bet arī uz izglītību skolās.

"Mums ir cilvēki un koki šajā zemē, kas ir galvenie dabas resursi," uzsver Vīķe-Freiberga, "meži ir jāmāk apsaimniekot, bet vēl vairāk - cilvēkresursi". Viņa norāda - ja demogrāfiskās prognozes liecina, ka situācija pasliktināsies tik lielā mērā, ka vienam strādājošajam cilvēkam būs jāuztur trīs vai četri pensionāri, vienīgais valsts glābiņš ir inovācijas un spēja pielāgoties.

Tādēļ nepieciešams vispirms visus Latvijas iedzīvotājus nodrošināt ar labu un uz stingriem pamatiem balstītu izglītību, lai tie būtu lemtspējīgi un ar kritisku domāšanu, spējot kritiski vērtēt politiskos procesus un aktīvi darboties kā resursu un bagātības ražotāji, kā arī iesaistoties darba tirgū kā kvalificēti darba devēji un ņēmēji.

"Ir ļoti būtiski, lai krīzes laikā mēs netorpedētu, nenošautu savu izglītības sistēmu," uzsvēra Vīķe-Freiberga, piebilstot, ka šobrīd ir nepieciešamas reformas šajā nozarē, pat ja no bērnu vecākiem un nozarē strādājošajiem tiek saņemtas sūdzības par to biežumu. "Mums būs daudz kas jāmaina, un daudz kas būs sāpīgs," viņa norāda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!