Foto: LETA
Rīgas Centra rajona tiesa šonedēļ ierosinājusi lietu partijas "Par Dzimto Valodu!" līdera Vladimira Lindermana prasībā par morālā kaitējuma atlīdzināšanu 5000 latu apmērā no eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas un nepatiesu ziņu atsaukšanu, noskaidroja tiesā.

Tas nozīmē, ka tiesa eksprezidentei sūtīs prasības pieteikumu paskaidrojumu sniegšanai. Vīķei-Freibergai paskaidrojumi jāiesniedz 30 dienu laikā. Tiesas sēdes datums pagaidām nav noteikts.

Lindermans jau sākotnēji Centra rajona tiesā bija iesniedzis prasību par nepatiesu ziņu atsaukšanu, kas izplatītas akciju sabiedrības "Lauku Avīze" laikraksta interneta versijā "www.la.lv", līdz ar to kā atbildētājs lietā pieaicināms publikācijas autors un attiecīgais masu informācijas līdzeklis, tas ir, akciju sabiedrība "Lauku Avīze", kam atbilstoši likumam tiesa var uzlikt par pienākumu šīs ziņas atsaukt.

Tiesa uzskatīja, ka eksprezidente šajā lietā var būt kā trešā persona. Ņemot vērā, ka "Lauku Avīzes" juridiskā adrese ir Rīga, Dzirnavu iela 21, tiesa atzina, ka prasība iesniedzama Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā atbilstoši noteikumiem par tiesu un tiesu namu darbības teritoriju.

Ņemot vērā iepriekšminēto, tiesa Lindermana prasību atteicās pieņemt, taču Lindermans vērsās Rīgas apgabaltiesā, un tā atcēla Centra rajona tiesas lēmumu.

Lindermans iepriekš informēja, ka savu prasību pamato ar to, ka Vīķe-Freiberga viņu nosaukusi par "sabiedrībai bīstamu elementu un ekstrēmistu". Viņa arī piebildusi: "Viņš ir ticis savulaik aizturēts ar pierādītiem aģitācijas materiāliem pret Latvijas suverenitāti."

Paziņojumā presei Lindermans iepriekš norādīja, ka šis fakts ir izdomāts. "Mani nekad nav aizturējuši ar aģitācijas materiāliem pret Latvijas suverenitāti, vēl jo vairāk – ar pierādītiem. Tādā veidā šī frāze mani diskreditē un demonizē to cilvēku acīs, kuriem Latvijas suverenitāte ir vērtība. Un arī parāda mani kā noziedznieku, kura vaina pierādīta," paziņojumā presei uzsver Lindermans.

Jau ziņots, ka aprīlī tiesa pieņēmusi izskatīšanai Lindermana prasību pret Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu, kura arī Lindermanu raksturojusi kā valsts ienaidnieku. Šo lietu tiesa skatīs 2013.gada 9.septembrī.

Tikmēr Drošības policija pārskatā par pagājušā gada darbību norāda, ka Lindermans un arī viņa domubiedrs Jevgēnijs Osipovs ir uzskatāmi par ekstrēmistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!