Foto: DELFI

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga atkārtoti ievēlēta Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) dalībvalstu Asamblejas 11.sesijā Hāgā ievēlēta tiesas Cietušo Trasta fonda valdē, informē Ārlietu ministrijas (ĀM) preses dienestā.

Balsojums noticis trešdien, un tajā piedalījusies 121 dalībvalsts.

Vīķe-Freiberga bijusi vienīgā no Austrumeiropas valstu grupas un tas, ĀM skatījumā, ir apliecinājums viņas līdzšinējai profesionālajai un veiksmīgajai darbībai SKT Trasta fondā.

Kopumā SKT Trasta fonda valdē ir pārstāvēti piecu pasaules lielāko reģionālo grupu pārstāvji.

SKT Trasta fonds ir pirmais šāda veida nodibinājums pasaulē, un tas veic globāli nozīmīgo lomu noziedzīgās visatļautības izbeigšanā un taisnīguma stiprināšanā. SKT Trasta fonds sniedz palīdzību SKT jurisdikcijā esošo noziegumu (genocīds, noziegumi pret cilvēci un kara noziegumi) upuriem un viņu ģimenes locekļiem, kā arī administrē SKT nozīmētās reparācijas, izmantojot brīvprātīgos ziedojumus un kriminālprocesā iegūtos līdzekļus.

Šā gada 10.jūlijā SKT pieņēma savu pirmo notiesājošo spriedumu, kurā Kongo Demokrātiskās Republikas pilsonim par pastrādātajiem kara noziegumiem, aktīvā kara darbībā iesaistot bērnus jaunākus par 15 gadiem, tika piespriests 14 gadu cietumsods.

Starptautiskās Krimināltiesas dalībvalstu Asamblejas 11.sesijā Hāgā tika atzīmēta arī Starptautiskās Krimināltiesas pastāvēšanas desmitā gadadiena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!