Foto: Reuters/Scanpix

Interneta enciklopēdija "Vikipēdija", kas vakar, protestējot pret Eiropas Parlamentā (EP) skatāmo autortiesību direktīvu, latviešu valodā bija slēgta, šodien interesentiem atkal ir brīvi pieejama, savukārt atsevišķās citās Eiropas Savienības (ES) valodās satura bloķēšana turpinās.

Trešdien, dienu pirms EP balsojuma par autortiesību direktīvas virzību, "Vikipēdijas" latviešu valodas versija bija bloķēta. Izmantojot "Vikipēdiju" latviešu valodā, parādījās paziņojums, kura saturs vēstīja, ka 5.jūlijā EP notiks balsojums, vai turpināt virzīt autortiesību direktīvas piedāvājumu, "kas, ja tiks apstiprināts, ievērojami kaitēs interneta brīvībai".

"Tā vietā, lai direktīva atjauninātu autortiesību likumus Eiropā, veicinot visu pilsoņu līdzdalību informācijas sabiedrībā, tā paredz pretējo - apdraud tiešsaistes brīvību un liedz tīmekļa piekļuvi, radot jaunus šķēršļus, filtrus un ierobežojumus. Ja priekšlikums tiks apstiprināts esošajā formā, var kļūt neiespējami dalīties ar ziņu rakstu sociālajos tīklos vai atrast to meklētājprogrammā, līdz ar to apdraudēta būtu arī Vikipēdija," bija teikts paziņojumā.

Šo iemeslu dēļ "Vikipēdijas" latviešu un arī citu valodu kopienas esot nolēmušas uz laiku liegt pieeju visām enciklopēdijas lapām. "Mēs vēlamies turpināt piedāvāt brīvu, atvērtu, kopīgi veidotu enciklopēdiju ar pārbaudāmu saturu. Mēs aicinām visus Eiropas Parlamenta deputātus balsot pret piedāvāto redakciju, no jauna atvērt diskusiju un apsvērt daudzos ieteikumus no "Wikimedia" organizācijām, sākot ar 11. un 13.panta izņemšanu, panorāmas brīvības ieviešanu visā ES un sabiedrības īpašumā nodoto darbu aizsardzību," bija teikts paziņojumā.

EP deputāti ceturtdien Strasbūrā notiekošās plenārsesijas laikā balsos par autortiesību direktīvas piedāvājumu. Kā iepriekš skaidroja EP pārstāvniecība, balsots tiks tikai par izmaiņām atbildīgās komitejas ziņojumā septembra plenārsēdē.

Pirmdien tika izziņots EP Juridiskās komitejas lēmums uzsākt sarunas ar ES dalībvalstīm. EP deputāti šo lēmumu var apstrīdēt, pieprasot balsojumu plenārsēdē. Saskaņā ar EP Reglamentu komitejas lēmums par sarunu uzsākšanu ar dalībvalstīm par autortiesību direktīvu tika izziņots plenārsēdes sākumā pirmdienas pēcpusdienā. Deputātiem bija laiks līdz otrdienas pusnaktij, lai šo lēmumu apstrīdētu. Ja vairāk nekā 10% deputātu (vismaz 76) iebilst pret sarunu sākumu, par komitejas lēmumu notiek plenārsēdes balsojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!