Foto: Publicitātes foto
Trešdien, 11.martā, tika dots starts Latvijas "Vikipēdijas" maratonam, kura mērķis ir aktivizēt un paplašināt latviešu valodas lietojamību mācību procesā, izziņā, pētnieciskajā darbā, būtiski palielinot rakstu skaitu Latvijas "Vikipēdijā".

Pašlaik Latvijas Vikipēdijā ir aptuveni 59 tūkstoši rakstu, kas būtiski atpaliek gan no Lietuvas (170 tūkstoši rakstu), gan Igaunijas (131 tūkstotis rakstu) "Vikipēdijām".

"Valoda ir ikvienas nācijas, katras valsts pamats. Tāpēc mēs aicinām Latvijas sabiedrību būt aktīviem Latvijas "Vikipēdijas" papildinātājiem - jaunu rakstu rakstītājiem par dažādām tēmām. Mūsu aicinājuma mērķis ir rūpēties par valodas kopšanu un Latvijas "Vikipēdijas" papildināšanu ar jauniem rakstiem, lai līdz Latvijas simtgadei mums kopīgi izdotos pārsniegt 100 tūkstošu rakstu robežu," uzsver "Norvik Bankas" valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels.

"Lai "Vikipēdija" augtu, mums vajadzīgs arī jūsu ieguldījums. Aicinām iesaistīties Latvijas "Vikipēdijas" maratonā un sagatavot rakstu par kādu Jūs interesējošu tēmu," aicina kampaņas autori.

Paredzēts, ka maratona ietvaros, sešu mēnešu garumā, tiks rīkota komunikācijas kampaņa masu medijos, lai uzrunātu Latvijas sabiedrību iesaistīties "Vikipēdijas" paplašināšanā.

Kampaņā tiks skaidrota Vikipēdijas latviskās versijas nozīmība, sabiedrība tiks izglītota par "Vikipēdijas" rakstu veidošanu, kā arī cilvēki tiks mudināti būt aktīvi rakstītāji.

Maratona partneru kopīgi veidota žūrija sešu mēnešu garumā vērtēs rakstus pēc vairākiem kritērijiem un kampaņas noslēgumā četri autori saņems vērtīgas balvas, ko sarūpējis "Samsung". Paredzēts, ka viena galvenā balva būs "Samsung Galaxy Note Edge" un trīs balvas būs "Samsung Tab S 8.4 LTE".

Maratona starpposmā šā gada aprīlī, katrs no maratona partneriem vienu nedēļu aicinās rakstīt "Vikipēdijas" rakstus par kādu konkrētu tēmu un labāko rakstu autori tiks apbalvoti ar partneru speciālbalvām.

Raksti tiks vērtēti šādās kategorijās: kvalitatīvākais raksts ar lielāko intelektuālo ieguldījumu (viens vai daži īpaši izstrādāti raksti), vērtīgākais devums (daudzuma un kvalitātes apvienojums), lasītākais raksts (autors, kura raksti tiek daudz lasīti vai viens raksts īpaši lasīts) un interneta simpātijas balva.

Komunikācijas kampaņā tiks uzrunāta Latvijas sabiedrība, iesaistot arī sabiedrībā zināmus cilvēkus - ir izveidotas video uzrunas ar Latvijas Universitātes rektora Mārča Auziņa, rakstnieces Ingas Žoludes, mūziķa Jāņa Stībeļa, biatlonista Andreja Rastorgujeva, "Draugiem.lv" runasvīra Jāņa Palkavnieka dalību.

Kampaņai ir izveidota arī īpaša mājas lapa "www.vikimaratons.lv".

Latvijas "Vikipēdijas maratons" ir "Norvik Banka" iniciatīva, maratona partneri ir Latvijas Universitāte, Valsts valodas centrs, Latvijas "Vikipēdijas" redaktori, Latvijas Radio 5, informatīvi kampaņu atbalsta "Delfi", bet balvas labāko rakstu autoriem nodrošina "Samsung".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!