Foto: Publicitātes foto

Krimināllietas par AS "Pasažieru vilciens" (PV) iepriekšējās valdes rīcību saistībā ar jauno vilcienu iepirkumu un iespējamām nelikumībām Rīgas brīvostā izmeklēšana ir apjomīga un ātra izmeklēšanas rezultāta atzina Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) priekšnieks Gatis Gudermanis.

Ģenerālprokuratūra, izskatot Satiksmes ministrijas iesniegumu par pārtraukto pasažieru vilcienu iepirkumu un izvērtējot saņemtos materiālus, martā nolēma sākt kriminālprocesu par noziegumiem valsts institūciju dienestā. Pārbaudes rezultātā konstatēts, ka PV valdes rīcībā, 2012.gada 2.aprīlī noslēdzot pasažieru vilciena piegādes un uzturēšanas līgumu ar Spānijas kapitālsabiedrību "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles" (CAF), ir saskatāmas Krimināllikumā paredzētās noziegumu pazīmes. Kriminālprocess pirmstiesas izmeklēšanas veikšanai nodots ENAP.

Gudermanis pastāstīja, ka kriminālprocess joprojām tiek izmeklēts pēc Krimināllikuma nodaļas un pagaidām nav pārkvalificēts pēc konkrēta panta. Aizdomās turēto pagaidām arī nav. "Tur vēl stipri pāragri par to runāt," viņš norādīja.

Kriminālprocesā tiek pratinātas arī amatpersonas, un pagaidām izmeklētājiem ir ļoti liels darba apjoms, lai iepazītos ar dokumentiem.

"Pie šī līguma sagatavošanas ir strādājuši advokātu biroji, un izmeklētājam no sākuma vispār jāsaprot, kas, kur un kāpēc ir noticis. Šobrīd būtisku jaunumu nav," norādīja Gudermanis.

Martā Valsts policija pēc Valsts kontroles (VK) materiālu izvērtēšanas nolēma sākt kriminālprocesu par iespējamām nelikumībām Rīgas brīvostā. Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē 27.martā sākts kriminālprocess pēc divām Krimināllikuma nodaļām - par noziegumiem tautsaimniecībā un noziegumiem valsts institūciju dienestā.

VK revīzijā secināts, ka Rīgas brīvostas pārvaldes finanšu līdzekļi nelikumīgi tērēti gan darba samaksas noteikumiem neatbilstošām prēmijām, dāvanām un veselības apdrošināšanai valdes locekļiem, gan kļūdaini aprēķinātiem pabalstiem, atvaļinājuma naudai un darba nespējas lapas naudai.

Gudermanis pastāstīja, ka Rīgas brīvostas lieta arī joprojām tiek izmeklēta pēc Krimināllikuma nodaļas un pagaidām nav pārkvalificēta pēc konkrēta panta. Tāpat šobrīd vēl pāragri runāt par aizdomās turētajiem.

"Tur vēl daudz dokumentu jāpieprasa, un mēs pētām Valsts kontroles revīzijas materiālus, jāstrādā ar lieciniekiem. Būtiski ir nodalīt, kur ir disciplināratbildība un kur - kriminālpārkāpums. Esam vēl sākuma stadijā," uzsvēra Gudermanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!