Pēdējo 30 gadu laikā Latvijā notikušas vairākas vilcienu katastrofas, kuras prasījušas cilvēku dzīvības vai radījušas būtisku kaitējumu videi, liecina aģentūras LETA arhīva dati.
Vistraģiskākā pasažieru vilciena katastrofa Latvijā notikusi 1976.gada 16.februārī, kad Rīgā pie Juglas stacijas ātrvilciens Ļeņingrada - Rīga ietriecās pretimbraucošā lokomotīvē. Bojā gāja 46 cilvēki. Seši pasažieri guva smagus, 55 - vieglākus ievainojumus.

Katastrofas iemesls bija pārmijnieku nolaidība. Atklājis, ka dažas pārmijas ir iesalušas, pārmijnieks deva atļauju lokomotīvēm izbraukt uz ceļa, pa kuru bija jābrauc ātrvilcienam. Otrs pārmijnieks bija aizņemts ar krāsns kurināšanu un līdz pēdējam brīdim neievēroja, ka lokomotīves izbrauc pretim vilcienam. Diviem pārmijniekiem un stacijas dežurantam piesprieda cietumsodu.

1998.gada 11.novembrī Vecumniekos notika vilciena sastāva avārija, kurā no 55 vagoniem, kas bija pildīti ar dīzeļdegvielu, 14 nogāja no sliedēm, apgāzās un aizdegās. Bojā gājušo šajā negadījumā nebija. Par notikušo tika ierosināta krimināllieta, apsūdzību izvirzīja vilciena mašīnistam . Pēc lietas izskatīšanas vairāku instanču tiesās, tā tika nodota papildizmeklēšanai, lūdz pierādījumu trūkuma dēļ krimināllietu izbeidza.

2000.gada 11.martā ap plkst.11.30 Jelgavas rajona Līvbērzē vieglā automašīna uz pārbrauktuves saskrējās ar vilcienu, kas veda dīzeļdegvielu. Automašīna eksplodēja un vilciena vagoni aizdegās, izraisot milzīgu ugunsgrēku. Daļa vilciena sastāva nogāja no sliedēm. Negadījumā dzīvību zaudēja četri cilvēki, kuri brauca vieglajā auto. Veicot sanācijas darbus katastrofas vietā, tika savākti vairāk nekā 30 000 tonnu dīzeļdegvielas, kas bija sajaukusies ar ugunsdzēšamajām putām.

2001.gada 7.decembrī uz neapsargātas dzelzceļa pārbrauktuves Ogres rajona Jumpravā notika pasažieru vilciena Rīga-Aizkraukle un kravas automašīnas sadursme. Negadījumā bojā gāja divi un cieta vēl divi automašīnā braucošie cilvēki, slimnīcā tika nogādāts arī vilciena mašīnista palīgs. No sliedēm noskrēja divi vilciena vagoni.

Avarējusī automašīna "MAZ" piederēja Latvijas Autoceļu direkcijas Aizkraukles ceļu pārvaldei. Tā bija sniega novākšanas mašīna ar kravas kasti. Mašīnas kabīne triecienā tika norauta no šasijas un aiznesta ap 50 metrus tālāk. Vilcienam viens gals noskrēja no sliedēm un noslīdēja no uzbēruma.

Katru gadu Latvijā notiek vairākas vilciena un automašīnas sadursmes uz dzelzceļa pārbrauktuvēm. Pērn notika vismaz piecas šādas avārijas, tajā skaitā 21.aprīlī Liepājas rajona Grobiņas pagastā lokomotīve sadūrās ar traktoru "MTZ 82", nāvējoši traumējot traktoristu.

Pēdējoreiz šāda avārija notika pagājušā gada 15.novembrī, kad Bauskas rajona Vecumnieku pagastā kravas vilciens sadūrās ar vieglo automašīnu "Ford Sierra", kas bija uzbraukusi uz dzelzceļa pārbrauktuves. Negadījumā cilvēki necieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!