Lai palīdzētu pasažieru vilcienu mašīnistiem un mašīnistu palīgiem atgūties pēc psihotraumām, ko radījusi cilvēku pakļūšana zem vilcieniem, VAS "Latvijas dzelzceļš" meitas uzņēmuma AS "Pasažieru vilciens" noslēgusi vienošanos ar nacionālo rehabilitācijas centru "Vaivari".
Kaut arī vilcienu mašīnisti nav ne juridiski, ne morāli atbildīgi par negadījumiem, tomēr cilvēku nāve vai sakropļošana zem vilcienu riteņiem psiholoģiski traumē cilvēkus. Vilcienu vadītāji nereti šīs traģēdijas nevar novērst, taču ļoti pārdzīvo notikušo. Pēc traģiskajiem negadījumiem viņus nomāc vainas apziņa.

Atbildīgais darbs un nelaimes gadījumi ir iemesls tam, ka mašīnisti regulāri cieš no stresa, kas pēc darba rada saskarsmes problēmas gan ar kolēģiem, gan ģimeni, norāda "Pasažieru vilciena" vadošā darba aizsardzības inženiere Mārīte Strode.

Lai mašīnisti un mašīnistu palīgi varētu atgūties pēc nelaimes gadījumu radītajām psihotraumām, viņiem regulāri būs pieejams pilns medicīniskās rehabilitācijas kurss nacionālajā rehabilitācijas centrā "Vaivari". Mašīnistiem būs pieejamas visas nepieciešamās medicīniskās rehabilitācijas tehnoloģijas, rehabilitologu, psihologu, psihoterapeitu, fizioterapeitu konsultācijas un nodarbības.

Ar diennakts krīzes centru "Skalbes" panākta vienošanās, ka vilcienu vadītājiem jebkurā laikā būs iespēja zvanīt pa krīzes tālruņa numuru, lai uzreiz pēc nelaimes gadījuma varētu saņemt psihologa palīdzību.

2001.gadā reģistrēts 41 nelaimes gadījums uz dzelzceļa, kuros cietuši cilvēki. 20 nelaimes gadījumiem 2001.gadā sekas bija letālas. Šogad uz dzelzceļa reģistrēti jau 17 nelaimes gadījumi, no kuriem 10 bijuši ar letālu iznākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!