Foto: LETA

Lai arī līdzšinējā finanšu ministra Andra Vilka pārstāvētā politiskā partija "Vienotība" arī jaunajā valdībā plāno saglabāt finanšu ministra amatu, visticamāk, to ieņems kāds cits kandidāts, ļauj secināt portāla "Delfi" novērojumi.

Ministru prezidenta amatam nominētā Laimdota Straujuma trešdien, iepazīstinot medijus ar savu redzējumu uz amatu sadalījumu nākamajā valdībā, īpaši uzsvēra, ka jaunveidojamās koalīcijas partneri esot vienisprātis par nepieciešamību turpināt stingru fiskālo politiku un virzību uz bezdeficīta budžetu. Finanšu ministra amats Straujumas piedāvātajā valdības modelī ir atvēlēts "Vienotībai", tomēr premjera amata kandidāte ļoti izvairīgi atbildēja uz žurnālistu jautājumiem par to, vai šim amatam ir uzrunājusi līdzšinējo ministru Vilku.

Pats Vilks šonedēļ izvairās no žurnālistiem, tomēr ieraksti, ko viņš pēdējās dienās publicējis savā "Twitter" kontā, liecina, ka no sarunām par darba turpināšanu nākamajā valdībā Vilks ir atstumts.

5. janvārī, kad Vilka pārstāvētā "Vienotība" valdes sēdē nolēma premjera amatam izvirzīt līdzšinējo zemkopības ministri Straujumu, finanšu ministrs savā "Twitter" kontā spriež: " Latvijā tagad dzīve ritēs pēc cita laika. Izkaltušā zemē sētie graudi 4 gados ir sazaļojuši, ražas novācēju ir saradies daudz. Sējēji var iet."

Savukārt otrdien ministrs ierakstījis: "Vilks savu izdarījis, vilks var iet! Paldies profesionālākajam un godprātīgākajam ministru kabinetam atjaunotajā Latvijā!"

"Vienotība" Vilku nav deleģējusi darbam darba grupā, kas izstrādās valdības deklarācijas sadaļu par finansēm un ekonomiku. "Vienotību" šajā darba grupā pārstāvēs satiksmes ministrs Anrijs Matīss, Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs un Straujuma, kura šo darba grupu vadīs.

Bijušais "SEB bankas" ekonomists Vilks finanšu ministra amatu ieņem kopš 2010. gada rudens. 2008. gada nogalē, kad Latvija ar Starptautisko Valūtas fondu, Eiropas Komisiju un Pasaules Banku vienojās par starptautiskā aizdevuma programmu, Vilks bija toreizējā premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) ārštata padomnieks un šajā statusā piedalījās sarunās par aizdevuma nosacījumiem.  Pēc Godmaņa demisijas viņš kļuva par nākamā premjera - Valda Dombrovska (V) padomnieku un 2010. gada rudenī tika ievēlēts Saeimā no "Vienotības" saraksta.

Vilks jau pirms Dombrovska atkāpšanās bija izteicies, ka nekandidēs šoruden notiekošajās 12. Saeimas vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!