Foto: LETA

Advokāte Kristīne Krīgere, kas Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) pārstāv uzņēmēju Ināru Vilkasti, vērsusies ar sūdzību Ģenerālprokuratūrā par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersonu rīcību, veicot kratīšanu Vilkastes dzīvesvietā, informēja advokāte.

Viņa sacīja, ka KNAB izņēmis Vilkastes dzīvesvietā priekšmetus, kuriem nav nekādas saistības ar izmeklēto lietu.

"Mūsuprāt, šī kratīšana bija tikai iegansts. KNAB vēlējās atrast jebkādus materiālus, lai ierosinātu kārtējo nepamatoto tiesas procesu pret manu klienti. Tāpat KNAB vēlējās noskaidrot, kāda būs aizstāvības taktika un kāda informācija ir Vilkastes rīcībā par biroja pretlikumīgo darbību," sūdzībā norāda Krīgere.

Pēc viņas teiktā, šajā kratīšanā KNAB pārsniedzis savas pilnvaras un tiesneša lēmuma robežas, jo birojam pat nebija iemesla nedz pārbaudīt, nedz izņemt lietas, uz kurām norādīts, ka tās pieder Vilkastei. Šādi izmeklētāji pārkāpa arī Cilvēktiesību konvencijā minētās tiesības uz īpašuma, privātās dzīves un ģimenes neaizskaramību, kā arī Latvijas Kriminālprocesa likuma normas par kratīšanas izdarīšanu, uzskata advokāte.

"Ikviena valsts drošības iestāde saņem finansējumu, kas veidojas no nodokļu maksātāju naudas. Tādēļ to darbība nedrīkst būt ļaunprātīgi vērsta pret valsts iedzīvotājiem, bet gan tieši otrādi – tām pilsoņi ir jāaizsargā," norāda advokāte.

Sūdzībā Krīgere pieprasa atzīt KNAB darbinieku rīcības rezultātus par spēkā neesošiem, atdot Vilkastei visus priekšmetus un dokumentus, kas tika izņemti kratīšanas laikā un līdz šim vēl nav atdoti, kā arī sniegt atbildi pēc būtības uz sūdzībā minētajiem pārkāpumiem. Sūdzība ir adresēta arī KNAB.

Advokāte atgādināja, ka 2011.gada oktobrī Vilkaste iesniedza ECT sūdzību pret Latvijas valsti par prettiesiskas vajāšanas politikas īstenošanu un citiem cilvēktiesību pārkāpumiem pret viņu un viņas ģimeni. Šī lieta joprojām tiek izskatīta.

Šā gada 7.janvārī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas priekšsēdētāja atcēla šīs pašas tiesas izmeklēšanas tieneša lēmumu par kratīšanas atļauju. Tas nozīmē, ka KNAB būtu jāatdod visi kratīšanā izņemtie priekšmeti, taču, pēc advokātes teiktā, līdz tas nav izdarīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!