Foto: LETA
Atbilstoši valdības jau pērn atbalstītajam "ēnu ekonomikas" apkarošanas plānam sagatavotā fizisko personu ienākumu legalizācijas koncepcija ir sākotnējais priekšlikums, un gadījumā, ja valdība atbalstīs Finanšu ministrijas (FM) piedāvāto koncepcijas variantu, ministrija gatavos konkrētus likumu grozījumus, kuros jau detalizētāk tiks atrunāts, piemēram, ka priekšlikums atbrīvot no kriminālatbildības neattiecas uz jau uzsāktiem kriminālprocesiem, skaidro finanšu ministrs Andris Vilks (V).

"Finanšu ministrijas priekšlikums ir viena no vairākām konkrētām iniciatīvām nelegālās ekonomikas samazināšanai un legālās naudas masas palielināšanai. Tagad šo ieceri koncepcijas formā esam nodevuši ne tikai politiskai diskusijai, bet arī sabiedrības un sociālo partneru vērtējumam. Mums nepieciešama kvalitatīva un plaša diskusija, lai sabiedrības viedoklis tiktu sadzirdēts un priekšlikumi un idejas tiktu ņemti vērā normatīvo aktu izstrādes procesā," norāda Vilks.

Viņš uzsver, ka "pagaidām ir gatava koncepcija, kurā mēs valdībai piedāvājam izšķirties starp diviem iespējamiem risinājumiem". "Tikai gadījumā, ja valdība akceptēs otro priekšlikumu, gatavosim konkrētus likumu grozījumus, kuros jau detalizētāk tiks atrunāts, piemēram, ka priekšlikums atbrīvot no kriminālatbildības neattiecas uz jau uzsāktiem kriminālprocesiem," skaidro ministrs.

Finanšu ministrija arī norāda, ka Ģenerālprokuratūra ir viens no atbildīgajiem izpildītājiem "ēnu ekonomikas" apkarošanas plānā pie fizisko personu ienākumu legalizācijas pasākuma, tādēļ Finanšu ministrija ir aicinājusi prokuratūru uz vēl ciešāku turpmāko sadarbību, lai atrastu valstiski visizdevīgākos risinājumus, kas vienlaikus gan veicinātu "ēnu ekonomikas" samazināšanu, gan arī nebūtu šķērslis vispusīgai kriminālo nodarījumu izmeklēšanai un sodīšanai.

Jau ziņots, ka koncepcijas variants, kuru FM piedāvā atbalstīt, paredz, ka cilvēki varēs legalizēt līdz 2008.gada 31.decembrim gūtos un līdz šim nedeklarētos ienākumus, par kuriem nebija nomaksāti nodokļi. Tos, neatšifrējot pa konkrētiem ienākumu veidiem, būs jāuzrāda "nulles deklarācijā", kas, saskaņā ar Saeimā iesniegto likumprojektu par fizisko personu mantiskā stāvokļa sākumdeklarēšanu, būs jāiesniedz nākamā gada pirmajos četros mēnešos - no 1.janvāra līdz 1.aprīlim.

FM piedāvā šos ienākumus aplikt ar IIN likmi 10% apmērā, nevis standarta 25% likmi. Tāpat par šiem ienākumiem FM rosina neaprēķināt nodokļa nokavējuma maksu. Nodoklis būs jāsamaksā mēneša laikā pēc "nulles deklarācijas" iesniegšanas.

Tāpat cilvēkus, kuri legalizēs iepriekš nedeklarētos ienākumus, atbrīvos no administratīvās un kriminālatbildības par izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Tomēr ienākumu legalizētāji netiks atbrīvoti no kriminālatbildības par "naudas atmazgāšanu" un Valsts ieņēmumu dienestam būs tiesības pārbaudīt iepriekš nedeklarēto ienākumu izcelsmi.

FM piedāvājumu asi kritizējis prokurors Juris Juriss, norādot, ka tas varētu apgrūtināt, piemēram, "naudas atmazgātāju" saukšanu pie atbildības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!