Foto: LETA

Latvijas pašvaldībās nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaides birst kā no pārpilnības rada, intervijā biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" teica finanšu ministrs Andris Vilks, kurš jaunajā valdībā neturpinās strādāt.

"Pašvaldībām īsti nav vēlmes ar šo instrumentu rīkoties. Tieši otrādi – šī nodokļa atlaides birst kā no pārpilnības raga, nešķirojot cilvēkus, vai viņiem šo atlaidi vajag vai nevajag. Daudziem šīs atlaides ir nepieciešamas, bet daudziem tās rada pat izbrīnu. Piemēram, [ekspremjers] Valdis Dombrovskis vienmēr ir smējies, ka viņam atkal ir piešķirta atlaide, ko viņš nemaz nav prasījis. Kādēļ gan viņam tāda būtu vajadzīga?," jautāja Vilks.

Pēc viņa teiktā, šis ir jautājums, kur Latvija ļoti tālu atpaliek no Rietumeiropas vai ASV domāšanas. "Un te pat nav runas par ieņēmumu līmeni. Te ir runa par to, ka NĪN ir labi paredzams un iekasējams. Tādēļ pasaulē cilvēki, izvēloties, kur dzīvot, vai uzņēmumi, izvēloties vietu savai darbībai, šo nodokli vērtē kā vienu no pirmajiem kritērijiem. Ja Latvijā šī nodokļa iekasēšana funkcionētu tā, kā tai būtu jāfunkcionē, tad tas ļautu daudz vairāk mazināt darbaspēka nodokļus. Savukārt tagad pašvaldības daudz runā par to, ka atkal ir jāpārdala iedzīvotāju ienākuma nodokļa ienākumi, bet adekvātā apmērā nerūpējas par NĪN iekasēšanu," sacīja Vilks.

Viņš pauda viedokli, ka pašvaldības ar NĪN atlaidēm grib būt labas pret vēlētājiem. "Pašvaldības grib būt ļoti labas pret saviem vēlētājiem. Arī esmu saņēmis rēķinus ar dīvainām summām, kad vēl dzīvoju Rīgā. Pašvaldības pat neiedziļinās jautājuma būtībā. Jā, pašvaldībām ir jābūt pretimnākošām un izprotošām. Taču tikai pret tām mājsaimniecībām, kurām reāli vajag atbalstu. Taču kādēļ atlaide būtu jāpiemēro savrupnamiem un lepniem dzīvokļiem," teica ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!