Foto: LETA

Pēc Jāņa Brazovska nepārvēlēšanas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja vietnieka amatā finanšu ministrs Andris Vilks (V) uzskata, ka atbildība par FKTK pilnvērtīga darba traucēšanu jāuzņemas koalīcijas partneriem – Nacionālajai apvienībai un tā dēvētajam ”Olšteina sešiniekam”, portālam ”Delfi” sacīja ministra pārstāvis Aleksis Jarockis.

Viņš arī pateicās opozīcijas deputātiem, kuri balsojumā atbalstīja Brazovska palikšanu amatā. Vilka ieskatā, Brazovskis ir cienījams kandidāts, profesionālis ar lielu pieredzi, kurš būtu cienīgs turpināt darbu FKTK.

Vilks ir vīlies par balsojuma iznākumu, un pagaidām viņam nav citu kandidātu, ko piedāvāt balsojumam vakantajam FKTK vadītāja vietnieka amatam.

Jarockis norādīja, ka ministrs pašlaik ir aizņemts ar darbu pie nākamā gada budžeta, bet jau drīzumā plāno sākt konsultācijas ar Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču par potenciālajiem pretendentiem vakantajam amatam.

Jarockis atzina, ka nākamo kandidātu nebūs viegli atrast un tas varētu prasīt vairākus mēnešus, tikmēr FKTK padome strādās nepilnā - četru padomes locekļu - sastāvā, un atbildību par šādu pilnvērtīga darba traucēšanu jāuzņemas NA un ”Olšteina sešiniekam".

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars portālam "Delfi" teica, ka varot saprast finanšu ministra raizes par Brazovskim negatīvo balsojumu, jo tas nav sakritis ar politiķa vēlmēm. Tomēr šajā gadījumā, kad deputātiem bija jābalso par Brazovska pārvēlēšanu amatā, bija jāvērtē, vai viņa kandidatūrai ir pietiekama uzticība.

NA rindās uzticība Brazovskim, ņemot vērā izskanējušos faktus saistībā ar pārskaitījumiem no Latvijas Krājbankas pēc tās pārņemšanas FKTK pārziņā, nav radusies un uz jautājumiem par to "nebija pārliecinošas atbildes", atzina Dzintars. Tāpat, ņemot vērā, ka FKTK vadošie cilvēki "bijuši klāt pie divu komercbanku bankrota", tas licis uzdot jautājumu, vai viņi ir tie, kuriem var uzticēties kā vadošiem cilvēkiem šajā iestādē. Apvienības ietvaros viedoklis par to bijis noraidošs, teica NA pārstāvis.

Neatkarīgo deputātu grupas pārstāve Elīna Siliņa portālam "Delfi" teica, ka pie frakcijām nepiederošie deputāti nav slēpuši savu noraidošo viedokli par Brazovska kandidatūru, taču finanšu ministrs nebija izrādījis vēlmi pārliecināt par pretējo.

Siliņa gan norādīja, ka līdz ar šo balsojumu Saeimas deputāti nav apšaubījuši Brazovska kompetenci un "nav izdzinuši viņu no jomas", bet runa bijusi par atbilstību konkrētajam FKTK priekšnieka vietnieka amatam. FKTK rīcība banku uzraudzībā vairāku gadu garumā nav bijusi pietiekami stingra, tāpat, pēc neatkarīgo deputātu domām, FKTK augstākajos amatos bijusi nepieciešama kadru rotācija.

Deputāte pauda cerību, ka Brazovskim, beidzot strādāt savā amatā FKTK, "sistēma nesabruks" un nebūs tā, ka viena cilvēka aiziešanas dēļ ciestu iestādes darbs. Tāpat "gan jau nav tik traki" un Latvijas bankas prezidents un finanšu ministrs ir apzinājuši arī citus iespējamos kandidātus uz FKTK vadītāja vietnieka amatu, un ka gan FKTK, gan Latvijas Bankā atradīsies cilvēki, kuri pelnījuši kāpt pa karjeras kāpnēm un būs piemēroti šim amatam, pauda Siliņa.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien neatbalstīja Jāņa Brazovska atkārtotu iecelšanu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieka amatā. Brazovski FKTK šefa vietnieka amatā atbalstīja 42 deputāti, pret bija 39, bet atturējās - seši tautas kalpi. Saeimā par Brazovska pārvēlēšanu bija plānots lemt pagājušajā nedēļā, taču jautājumu atlika,  Brazovskim dodot ilgāku laiku, lai tiktos ar frakciju pārstāvjiem un izskaidrotu naudas pārskaitījumus "Latvijas Krājbankā" ("Krājbankā") pēc tās nonākšanas FKTK uzraudzībā.

Tautas kalpi vēlējās saņemt plašākus skaidrojumu saistībā ar portāla "Pietiek.com" ziņoto par vairākiem desmitiem miljoniem latu, kas it kā aizpludināti no "Krājbankas" laikā, kad to pēc parņemšanas pārvaldīja Brazovskis kā FKTK pilnvarotais pārstāvis. Brazovskis ekspresintervijā iepriekš uzsvēra, ka ar "Krājbanku" saistītajos darījumos rīkojies absolūti godīgi un likumīgi.

Savukārt otrdienas vakarā portāls "Pietiek.com" vēstīja par "Norvik bankas" iespējamajām finanšu problēmām, ko FKTK steidza noraidīt, sakot - "Norvik banka" ir maksātspējīga un nodrošina nepārtrauktu darbību, kā arī saistības pret klientiem izpilda pilnā apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!