Foto: LETA
Svarīgo finanšu ministra amatu nākamajā valdībā piekritis ieņemt līdzšinējais "SEB Bankas" makroekonomists un premjera Valda Dombrovska (JL) padomnieks finanšu jautājumos Andris Vilks (PS), kurš apstiprināšanas gadījumā sola turpināt pašreizējā ministra iesāktos darbus.

Sarunā ar žurnālistiem otrdien potenciālais ministrs atzina, ka viņam premjera aicinājums ieņemt finanšu ministra amatu bija negaidīts. "Acīmredzot, premjeram nav piemērotāka kandidāta," sacīja Vilks.

Viņš atzina, ka vasarā, piekrītot kandidēt 10.Saeimas vēlēšanās, viņš nebija rēķinājis ar iespēju saņemt šādu uzaicinājumu.

Vilks atzina, ka apstiprināšanas gadījumā finanšu ministra amatā viņš turpinātu pašreizējā ministra Eināra Repšes (JL) darbu. Vilks atzinīgi novērtēja Repšes paveikto, norādot, ka pamats budžeta konsolidācijai jau ir ielikts un ir jāturpina iesāktais – jāreformē nodokļu sistēma, piemēram, palielinot budžeta ieņēmumus no nekustamā īpašuma nodokļa.

Tāpat ir ne tikai jādomā par finanšu samazinājumu konkrētām nozarēm, bet arī par kvalitatīvām reformām, piemēram, veselībā, izglītībā, arī tieslietās. Vilks arī pauda, ka nav svarīgi, vai nākamā gada budžetu pieņems decembrī vai janvārī - būtiski ir, "lai tur [budžetā] ir kas tāds, ar ilgāku paliekošo ietekmi". Vilks pieļāva, ka budžetu varētu arī nepieņemt līdz šī gada beigām. Vilks arī minēja, ka ar budžeta konsolidāciju svarīgi panākt augstāku valsts kredītreitingu.

Savukārt Repše portālam "Delfi" pauda, ka nākamā finanšu ministra darbs būs loti grūts un viņam būs jāturpina sakārtot valsts finanšu sistēmu atbilstoši prasībām, ko paredz vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem. Repše atzīmēja, ka nākamajam ministram būs jāturpina sakārtot visa valsts finanšu sistēma.

Jau ziņots, ka vēlēšanās uzvarējusī apvienība "Vienotība" pirmdien nolēma respektēt tajā ietilpstošās partijas SCP veto tiesības un tomēr neaicināt valdības koalīcijā nacionālo apvienību VL-TB/LNNK, veidojot koalīciju tikai ar Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS). SCP uzskata, ka VL-TB/LNNK dalība koalīcijā var apgrūtināt valdības darbu un apdraudēt Latvijas starptautisko reputāciju. Vēl piektdien "Vienotība" nolēma veidot koalīciju no trīs politiskajiem spēkiem, aicinot valdībā ar ZZS un VL-TB/LNNK.

Finanšu ministra amats, visticamāk, būs "Vienotības" pārziņā, taču līdz šim apvienībai nebija konkrēta kandidāta šim amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!