Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis uzskata, ka viņam neesot pamata atbildēt uz "kaut kādām spekulācijām un izdomātu informāciju" par ceturtdien žurnālā "Ir" publicēto, ka Vilnītis, iespējams, esot interesējies par trīs "Jaunā laika" un divu TB/LNNK prominentu pārstāvju telefonsarunām.

"Mēs laikam drīz kļūsim par iespējamību zemi, jo visus rakstus, kas pēdējā laikā attiecas uz manām nelikumībām vai citiem daudziem jautājumiem, visur ir vārds "iespējams"," ceturtdien žurnālistiem sacīja Vilnītis.

"Manuprāt, cauri tam visam vijas, es to sauktu, komisijas sildīšanas process," sacīja Vilnītis, paužot aizdomas par mēģinājumiem ar medijos izskanējušo informāciju ietekmēt ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vadīto Vilnīša vērtēšanas komisiju. Vilnītis norādīja - viņš ir pat "diezgan pārliecināts", ka tuvākajā laikā saistībā ar kādu no šiem vai citiem faktiem parādīsies "politiķu uzkurbulēšana".

Vilnītis atklāja, ka jau ir piedalījies komisijas sēdēs un sapratis, ka tuvākajā laikā tikšot aicināts vēl. "Darbs, cik es redzu, ir ļoti saspringts, detalizēts, tiešām no komisijas ir jūtama vēlme iedziļināties un izzināt šos jautājumus," vērtēja KNAB šefs.

KNAB šefs arī uzskata, ka biroja iekšienē "tāpat kā visu laiku ir normāla darba atmosfēra". "Tas, kas uz āru tiek radīts un rādīts, droši vien tuvākajā laikā atsevišķas biroja amatpersonas centīsies darīt, bet birojā, ticiet man, visu šo laiku no manas stāšanās amatā ir valdījusi normāla darba atmosfēra – viss notiek, lietas iet uz priekšu," sacīja Vilnītis.

Jau ziņots, ka ceturtdien žurnāls "Ir" vēstīja: politiķi, par kuru telefonsarunām, iespējams, interesējies Vilnītis, ir Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V), iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V), par JL kampaņas finansēm atbildīgais Rīgas domnieks Edgars Jaunups, bijušais satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) un viņa biroja vadītājs Emīls Jakrins (TB/LNNK).

Vilnīša mudinājumi, kurus KNAB darbinieks Juris Jurašs Saeimā nosauca par prettiesiskiem un kuru esamību apliecināja arī KNAB šefa vietniece Juta Strīķe, it kā esot izskanējuši darba sapulcēs 2009.gada nogalē un 2010.gada sākumā, pāris mēnešus pirms KNAB vadības konflikts kļuva publisks, vēsta žurnāls. Toreiz sapulcēs apspriesti dažādi ar KNAB darbību saistīti jautājumi, tostarp operatīvās izstrādes lietas, pie kurām birojs jau strādā un pie kurām varētu ķerties nākotnē.

Žurnāls vēsta – ja šajās sapulcēs izteiktie mājieni būtu uzklausīti, tad varētu ierosināt operatīvās izstrādes lietas, kuras, iespējams, radītu pamatu 10.Saeimas vēlēšanu gadā noklausīties vairāku ietekmīgu politiķu telefonsarunas.

Ar KNAB un prokuratūru saistītas personas žurnālam apstiprināja, ka saistībā ar noklausīšanās lietu izskanējuši Āboltiņas, Mūrnieces, Jaunupa, Gerharda un Jakrina vārdi. Skaidrojumu tam, kāds tieši būtu pamats operatīvās izstrādes lietu ierosināšanai un kādas ziņas cerēts iegūt, noklausoties telefonsarunas, informētās personas žurnālam nav sniegušas. Savukārt žurnāla aptaujātie politiķi norādījuši, ka nav informēti par viņu sarunu noklausīšanos.

Jau vēstīts, ka Jurašs marta nogalē Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas sēdē paziņoja, ka Vilnītis prettiesiski un bez pamata lūdzis noklausīties politiķu sarunas. Jurašs neprecizēja, kādus politiķus Vilnītis vēlējies noklausīties un kad tas noticis, un kad par to informēta prokuratūra. Vilnītis teikto noliedz un sauc par apmelojumiem.

Jurša izteikumus pārbaudīja prokuratūra. Aprīļa sākumā ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers paziņoja, ka neizdevās gūt pierādījumus apgalvojumiem, ka Vilnītis nelikumīgi uzdevis noklausīties politiķu sarunas. Tiesa, Kalnmeiers norādīja, ka nav gūti pierādījumu, ka apgalvotais ir nepatiesība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!