Foto: LETA
Pēdējā laikā iesniegtās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieku sūdzības, kā arī premjera Valda Dombrovska ("Vienotība") rezolūcija līdz 6. decembrim izstrādāt priekšlikumus jauna KNAB modeļa struktūrai, ir centieni atrast iemeslu viņa atlaišanai.

Šādu viedokli pirmdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" pauda pats Vilnītis.

Viņš norādīja, ka komisija jau paveica savu uzdevumu - izvērtēja Vilnīša rosināto biroja reformu. Taču tagad tai ir dots jauns uzdevums - izvērtēt jaunus priekšlikumus.

"Tā ir iemeslu meklēšana jeb, precīzāk sakot, iemeslu meklēt turpināšana," sacīja Vilnītis, piebilstot, ka "atsevišķām amatpersonām" KNAB ir jāķeras pie darba. Viņam pašam vēl joprojām nav skaidrs, ar ko nemierā ir biroja darbinieki, kas premjeram nosūtījuši 13 sūdzību vēstules.

Vilnītis gan pieļāva, ka daļa no darbiniekiem nav apmierināti ar viņa ieviesto kontroli jeb auditu. Lai gan vairums darbinieku savus pienākumus veic godprātīgi, tomēr psiholoģiskais klimats šobrīd birojā nav labvēlīgs.

Sestdien pēc sarunas ar KNAB vadību premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") sestdien uzdeva KNAB reformas izvērtēšanas starpinstitūciju komisijai analizēt Vilnīša rīcības atbilstību labas pārvaldes principiem, kā arī tās tiesiskos aspektus, taču nelūgs vērtēt KNAB šefa atbilstību amatam.

Paziņojumā medijiem premjers uzsver, ka atbildība par situāciju KNAB ir jāuzņemas gan Vilnītim, gan viņa vietniekiem.

Vilnītis sestdien pavēstīja, ka no amata negrasās atkāpties, tikmēr abi viņa vietnieki vairs neredz iespējas sadarboties ar savu priekšnieku un, ja Vilnītis amatā paliks, tad KNAB nepaliks.

Vēl iepriekš Dombrovskis pieļāva atbrīvot Vilnīti no KNAB vadītāja amata, ja konflikts turpināsies un nebūs uzlabojumu biroja darbā. Savukārt premjera partijas pārstāve, 10. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa iepriekš pieļāva, ka no amatiem varētu atbrīvot gan Vilnīti, gan viņa sadumpojušos vietniekus Strīķi un Vilku.

Konflikts starp KNAB priekšnieku un darbiniekiem ilgst jau vairākus mēnešus. Lielākā daļa KNAB darbinieku, to skaitā abi biroja priekšnieka vietnieki Strīķe un Vilks publiski izteikuši neuzticību Vilnītim un aicina premjeru neapstiprināt Vilnīša sagatavotos biroja reorganizācijas plānus, kas, pēc autoru domām, pārvērstu biroju "par formālu pretkorupcijas iestādes "izkārtni"".

Savukārt pēc Nacionālās drošības padomes iniciatīvas izveidotā KNAB reformu izvērtēšanas komisija secinājusi: lai gan kopumā šogad pavasarī Vilnīša uzsāktās reformas, veidojot reģionālās struktūrvienības, bijušas tiesiskas un lietderīgas, tomēr ne visi lēmumi bijuši līdz galam pārdomāti, tāpēc izmaiņas birojā būtu jāturpina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!