Foto: DELFI cc/by

Vairāki it kā eksperti, turklāt ar tādiem atpazīstamiem vārdiem kā Vairis Godmanis, Viktors Domburs, Olga Spriņģe, izveidojuši desmitiem rakstu angļu valodā par Latviju. Lielākoties šīs publikācijas ir par to, ka Latvijā valda nabadzība, politiskā dzīve pilna ar krīzēm, pati par sevi bez ASV atbalsta Latvija pastāvēt nevar, bet NATO Latvijas drošību tikai apdraud, svētdien vēstī LTV raidījums "De Facto".

Piemēram, viens no "viedokļrakstiem" pieļauj, ka NATO militāro mācību laikā uzturēties Baltijas valstīs nav droši. Vēl daži "eksperti" publicē līdzīga satura tekstus par Lietuvu. "Digitālās pētniecības laboratorija" (@DFRLab) konstatējusi, ka tīkla darbības ir saskaņotas un koordinētas.

"Es redzu to kā daļu no lielāka trenda, un tendences mērķis ir mazināt Rietumu pasaules atbalstu idejai par NATO kā aliansi, kas var pretī stāvēt citām lielām valstīm", skaidro @DFRLab vadošā digitālā pētniece Baltijas reģiona nodaļā Nika Aleksejeva.

Rakstus izplata pēc identiskas shēmas. Sākumā teksts parādās mazpazīstamā portālā "Balticword" un tad tiek pārpublicēts mājaslapā "Op ed news". Šis portāls jau agrāk pieķerts viltus ziņu izplatīšanā par Baltijas valstīm. No tā raksti ceļo vēl tālāk – uz citām, mazāk pazīstamām lapām un forumiem. Kopumā maldinošs saturs parādās vismaz 16 dažādās vietās. Viena no lapām ir "News front". "De Facto" norāda, ka tā ir aktīva Kremļa propagandas portāla angliskā versija, kuras vadītājs ir biežs Krievijas valsts televīzijas politisko šovu dalībnieks Konstantīns Kriniks.

Cik cilvēku izlasa šos maldinošus rakstus, precīzi pateikt nav iespējams, taču aptuvena šo portālu auditorija ir ap 10 miljoniem apmeklētāju mēnesī. Pētnieki uzskata, ka šie teksti mērķēti uz sazvērestību teoriju piekritējiem un galēji labēji noskaņotiem cilvēkiem angliski runājošajā pasaulē.

LTV atzīmē, ka nav iespējams identificēt, vai "Vairis Godmanis" un "Viktors Domburs" ir īsti cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!