Foto: F64
Vīrietis, kuram šā gada vasarā Rīgas pašvaldības policija par galvaspilsētā izlīmētajiem plakātiem ar vēstījumu par it kā indīgiem zirnekļiem piemēroja 100 eiro sodu, tā apmaksu vēl nav veicis, portāls "Delfi" uzzināja pašvaldības policijā.

Sods plakātu izlīmētājam uzlikts, pamatojoties uz Rīgas domes Saistošajiem noteikumiem, kas paredz aizliegumu publiskās vietās ar uzrakstiem, zīmējumiem vai citādā veidā bojāt dzīvojamās un sabiedriskās ēkas, saimnieciskās celtnes, žogus, citas būves un arhitektoniskos elementus. Uz administratīvā pārkāpuma lietvedības izskatīšanu pats pārkāpējs neieradās.

Lietas izskatīšanas laikā viņš pašvaldības policijai bija sniedzis paskaidrojumu un atzinis vainu pārkāpumā. Taču noslēgumā uz lēmuma pieņemšanu viņš neieradās, tādēļ lēmums par 100 eiro sodu tika pieņemts bez viņa klātbūtnes un nosūtīts pa pastu.

Kā skaidroja pašvaldības policijā, šonedēļ bija soda samaksas termiņš, taču pašlaik policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka soda apmaksa nav veikta. Ņemot vērā, ka no dažām bankām transakcija var aizņemt ilgāku laiku, Rīgas pašvaldības policija 29. novembrī pārbaudīs, vai samaksa joprojām nav veikta. Ja sods nebūs apmaksāts, tad pārkāpējam tiks sūtīts brīdinājums. Savukārt, ja pat pēc brīdinājuma sods joprojām netiks apmaksāts, tad lieta tiks nodota tiesu izpildītājam.

Jau ziņots, ka agrā augusta izskaņā vairāki Rīgas iedzīvotāji sabiedriskā transporta pieturās pamanījuši plakātus, kuros iedzīvotājus brīdina uzmanīties no indīgiem zirnekļiem. Veselības inspekcija (VI) uzsvēra, ka tā ir viltus ziņa un aicināja nebūt lētticīgiem.

Vēlāk e-pasta vēstulē persona, kas sevi sauc par mākslinieku "Some 1", portālu "Delfi" informēja, ka uzņemas "pilnu atbildību par 30. jūlija akciju, kurā Rīgā un tās apkārtnē tika izlīmēti informatīvi plakāti par indīgu zirnekļu invāziju, kas it kā pārņēmusi Latviju". Savu identitāti portālam "Delfi" persona atklāt atteicās.

Mākslinieks skaidroja, ka šī akcija ir ievads izstādei, ar kuras tematiku viņš strādā pēdējos četrus gadus.

Valsts policija savukārt vērtēja, vai par plakātu izlīmēšanu sākt kriminālprocesu, taču beigās nolēma to nesākt. Šāds lēmums pieņemts., jo plakātu izlīmētājs sedza mantiskos zaudējumus, kas radās pieturvietu īpašniecei vides reklāmas kompānijai "JCDecaux Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!