Vairāki cilvēki aizvien skaitās Latvijas pilsoņi, lai gan pilsonību ieguvuši nelikumīgā ceļā. Par vairākiem "viltus pilsoņiem" prokuratūra vairs nevar ierosināt krimināllietas noilguma dēļ, bet Naturalizācijas pārvalde (NP) pārbaudes veic gadiem. Kopumā sešos gados ar tiesas lēmumu Latvijas pilsonība atņemta tikai 59 personām, ziņo "Neatkarīgā Rīta Avīze".
Latvijas pilsone joprojām ir arī kāda sieviete, vārdā Olga Kozlova, kura deviņdesmito gadu sākumā nelikumīgā ceļā ieguvusi Latvijas Republikas pilsonību un pilsoņa pasi ar Olgas Bačilovas vārdu, ziņo NRA.

Šī lieta sākusies deviņdesmitajos gados, kad izziņas institūcijas ierosināja lietu par nelikumīgā ceļā iegūtas pilsonības faktu. Bačilova paziņoja, ka nekādu iesniegumu par pilsonības piešķiršanu neesot rakstījusi – to viņas vietā izdarījis toreizējais civilvīrs. Tika veikta iesnieguma grafoloģiskā izpēte un secināts, ka rokraksts tiešām nepieder viņai.

Toreiz lieta netika virzīta tālāk, taču pēc pāris gadiem atbildīgie darbinieki, izpētījuši visus lietas apstākļus, uzdeva loģisku jautājumu - kā Bačilovai varēja noformēt pasi, kur arī redzams viņas paraksts, un ko gan nevarējis izdarīt cits.

Lietu izlēma nodot prokuratūrai, kas to izskatīja 2004. gada 7. oktobrī un secināja, ka Olga Kozlova apzināti sniegusi nepatiesas ziņas, saņemot Latvijas Republikas pilsonību un LR pilsoņa pasi. Tomēr krimināllieta nav ierosināta, jo iestājies kriminālatbildības noilgums. NP pārbaude vēl nav pabeigta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!