Foto: LETA
Rīgas tiesas apgabala prokuratūra uzrādījusi apsūdzību pērn par nepatiesu ziņu izgatavošanu un publicēšanu aizturētajam Nikam Endziņam, noskaidroja aģentūra LETA.

Neminot personu vārdus prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska pastāstīja, ka trīs personām pagājušajā nedēļā uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma panta, kas paredz atbildību par huligānismu. LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka viens no apsūdzētajiem ir Endziņš.

Patlaban lietā turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Jau ziņots, ka 2018. gada jūlijā Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa sāka kriminālprocesu pēc vairāku uzņēmēju un valsts iestāžu pārstāvju iesniegumiem par to, ka interneta vidē tiek izplatītas ar drošības apdraudējumu saistītas ziņas, kas izraisījušas sabiedrisko rezonansi un neizpratni par likumību. Izplatoties šādām ziņām, tika rupji traucēts sabiedriskais miers un vairāku uzņēmumu un valsts iestāžu, kas atbild par rīcību neatliekamos gadījumos, darbība, uzskata apsūdzība.

Policija izmeklēšanā secināja, ka kopumā internetā atrodamas vismaz septiņas analoģiska satura interneta vietnes, kurās parādījās viltus ziņu saturs - "tv-play.lv", "neticams.net", "redzams.lv", "redzams.net", "kasjauns.net", "parvisu.net" un "atklats.com". Tās uzturēja vairākas personas, lai ar viltus ziņām dalītos sociālajos tīklos, tādējādi apzināti maldinot sociālo tīklu lietotājus un pievilinot viņus apmeklēt šīs viltus ziņu lapas.

Personas bija apzināti publicējušas nepatiesu informāciju par dažāda veida traģēdijām, ceļu satiksmes negadījumiem, kataklizmām, nelaimes gadījumiem, ieskaitot lielveikala sabrukšanu, lidmašīnas katastrofu, autobusa sadursmi un citas nepatiesas ziņas ar mērķi piesaistīt pēc iespējas lielāku apmeklētāju auditoriju.

Par katru ar maldiem ievilinātu apmeklētāju personas saņēma naudu no interneta reklāmas uzņēmumiem, kuri labprāt ievietoja savu reklāmu šādos resursos. Personu grupas noziedzīgi iegūtie ienākumi bija tieši atkarīgi no ievilināto apmeklētāju skaita, iepriekš norādīja policija.

Augusta beigās Valsts policija aizturēja un tiesa piemēroja apcietinājumu Endziņam, kurš plašāk pazīstams kā mūziķis Neids. Viņš apcietinājumā pavadīja vairākus mēnešus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!