No "Reģionu apvienības" ievēlētais deputāts Juris Viļums pirmajā 12. Saeimas sēdē svinīgo zvērestu otrdien teica latgaliešu valodā. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) šādā veidā dotu deputāta svinīgo solījumu nepieņēma, bet pēc pārtraukuma deputāti tomēr nobalsoja par viņa mandāta apstiprināšanu.

Pēc Āboltiņas lūguma zvērestu atkārtot Viļums tribīni pameta, svinīgo solījumu neparakstot. 2011.gadā Viļums rīkojās identiski, taču pēc atkārtotā spīkera lūguma zvērestu tomēr nodeva latviešu valodā. Tādējādi pilnvaras otrdien tika apstiprinātas nevis 100, bet 99 deputātiem.

Kā portālam "Delfi" norādīja Viļums, viņa zvērests nebija tīrā literārā latgaļu valodā. Viņš piekāpies, izmantojot arī vārdus latviešu valodā, lai zvērestu varētu labāk saprast.

Pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā valodniece un deputāte Janīna Kursīte – Pakule (NA) Viļumam norādīja, ka latviešu valodā ir divas rakstiskās literārās valodas - latviešu un latgaļu, - bet literārā runas valoda ir tikai viena, latviešu. Pakule Viļumam lūdza, lai dara godu Latgalei un nodod zvērestu latviešu valodā, tādējādi cienot valsts likumus.

Savukārt citi deputāti gan Pakulei iebilda, ka Viļuma teksts bija saprotams un būtu jāsaprot, ka zvērests ir nodots latviešu valodā ar latgaliešu izloksni.

Komisija pēc apspriedes gan secināja, ka Viļums var kļūt par deputātu un rosināja Saeimu lemt par viņa apstiprināšanu. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V), uzklausot komisijas atzinumu, aicināja Viļumu parakstīt svinīgo zvēresta solījumu un nelika viņam atkārtot zvērestu literārā latviešu valodā. Pirmo reizi Saeimā zvērests nolasīts latgaliski.




Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!