Foto: DELFI

"Viņa nokļuva ļoti smagā psiholoģiskā atkarībā no šiem cilvēkiem. Es pat domāju, ka tas nebija konkrēts cilvēks, bet tāds izveidots tēls, kas deva to, ko viņa gribēja dzirdēt," par savas meitas Maskavas studentes Varvaras Karaulovas bēgšanu pie "Daesh" ("Islāma valsts") kaujiniekiem Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "de facto" saka viņas māte Kira Karaulova.

Varvaras māte "de facto" atzīst, ka meitas psiholoģiskā atkarība bijusi tik spēcīga, ka viņa bijusi gatava savu vervētāju apprecēt.

LTV vēsta, ka no pievienošanos "Daesh" Varvara Karaulova atturēta pēdējā brīdī. 27. maija rītā viņa aizbraukusi uz universitāti, bet mājās tā arī nav pārnākusi. Kad vēlu vakarā vecāki sākuši meiteni meklēt, viņa jau bijusi Turcijā un gatava šķērsot robežu ar Sīriju.

"No rīta es saņēmu no viņas e-pastu - neraizējies, ar mani viss kārtībā, piedot, ka atstāju savu suni...", sarunā ar "de facto" stāsta Kira Karaulova.

Raidījums lēš, ka ar "Daesh" vervētāju Varvara, visticamāk, iepazinusies futbola komandas CSKA līdzjutēju mājaslapā. Iespējams, teroristu uzmanību piesaistījusi meitenes personība - klusa, noslēgta, dzīvo interneta un grāmatu pasaulē, draugu nav. Varvaras ģimenes un advokātu versija - Varvara uz Sīriju brauca, lai kļūtu par kāda kaujinieka sievu.

"Viņa nokļuva ļoti smagā psihiskā atkarībā no šiem cilvēkiem. Es pat domāju, ka tas nebija viens cilvēks, bet tāds izveidots tēls, kas deva to, ko viņa gribēja dzirdēt. Viņai likās, ka viņa brauca pie cilvēka, kas viņu mīl, saprot, gatavs dot laimi. Es uzskatu, ka viņa vispār nesaprata, kur brauc. Viņa taču tāds pilnībā apolitisks cilvēks. Kad es prasīju: "Ja viņš pie pingvīniem dzīvotu, tu brauktu pie pingvīniem?" Jā. Es brauktu arī pie pingvīniem", skaidro Karaulova.

Kaut gan uzreiz pēc atgriešanās drošības iestādēm pret Varvaru nebija nekādu pretenziju, tagad viņa atrodas apcietinājumā.

Krievijas Federālās drošības dienestā (FDD) skaidro, ka Varvara turpinājusi komunicēt ar vervētājiem un plānojusi bēgt vēlreiz.

Mātei gan ir cita versija - ar "Daesh" Varvara sazinājusies FDD uzdevumā, vēsta "de facto".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!