Foto: LETA

Covid-19 izplatība Latvijā ir vērtējama kā "ļoti, ļoti nopietna", un, ja situācija neuzlabosies, strikti ierobežojumi būs jāievieš visā valstī, šodien preses konferencē uzsvēra veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņķele, vēršoties pie sabiedrības, uzsvēra, ka Covid-19 izplatība un šodienas ļoti lielie inficēto līdzcilvēku skaitļi liecina par to, ka "situācija ir ļoti, ļoti nopietna".

Politiķe brīdināja, ka veselības aprūpes sistēma, slimnīcas un personāls, kas šādā režīmā strādā kopš marta, ir tuvu pie robežas, kad būs būtiski jāierobežo veselības aprūpes pakalpojumi cilvēkiem, kuri gaida plānveida palīdzību.

Viņa atgādināja, ka rīt spēkā stāsies striktāki ierobežojumi, kas būtiski ietekmēs izglītības iespējas un saimnieciskās aktivitātes 12 pašvaldībās. "Ja situācijas stabilizācija nenotiks, striktāki ierobežojumi, būs jāattiecina uz visu valsti," uzsvēra Viņķele.

Ministre skaidroja, ka striktāki ierobežojumi valsts mērogā nozīmētu kā minimums esošo uz vairāk Covid-19 skartajām pašvaldībām attiecināmo ierobežojumu ieviešana visā valstī.

"Tas nozīmētu, piemēram, ierobežojumus sporta pasākumiem, tirdzniecības pakalpojumiem, privātiem pasākumiem un izglītības procesam. Tas būtu viens solis, kas vērtējams visā valstī," teica ministre.

Viņķele uzsvēra, ka, raugoties uz citu Eiropas valstu pieredzi Covid-19 apkarošanā, secināms, ka citviet ieviesti ievērojami stingrāki ierobežojumi, tostarp pārvietošanās ierobežojumi.

"Ja skatāmies uz citām valstīm, tad redzam ļoti drastiskus ierobežojumus, un diezin vai vairums Latvijas iedzīvotāju gribētu tos pie mums. Tādi ierobežojumi nozīmētu pārvietošanās ierobežojumus. Ir valstis, kur atļauts pārvietoties tikai noteiktā attālumā no dzīvesvietas," stāstīja ministre, piebilstot, ka mēnešiem ilgi iedzīvotājiem tiek uzsvērta nepieciešamība ievērot Latvijā ieviestos ierobežojumus.

Viņķele gan atzina, ka sadarbības spēja ar sabiedrību ir vājinājusies, par ko liecina tas, ka ierobežojumi, kas attiecināmi uz katru cilvēku individuāli, netiek ievēroti. Sadarbības vājināšanos Viņķele gan saista arī ar atbalsta pasākumu trūkumu, ar ko valdībai "lemšana sokas mazliet smagnēji".

Kā ziņots, trešdien Latvijā atklāti 898 Covid-19 gadījumi, bet četri Covid-19 pacienti miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati.

Vakar slimnīcās ievietoti 94 Covid-19 pacienti, savukārt kopumā slimnīcās patlaban ārstējas 489 ar jauno koronavīrusu sasirgušie, liecina Nacionālā veselības dienesta dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!