Foto: LETA

Demogrāfijas problēmas ar vienkāršu pabalstu palielināšanu nevar atrisināt, uzskata labklājības ministre Ilze Viņķele ("Vienotība").

Demogrāfijas jautājumi pirmdien pārrunāti koalīcijas tikšanās laikā. Partijas bijušas vienisprātis, ka valstī jāveicina demogrāfija, un apņēmušās meklēt visprecīzākos instrumentus, lai to sasniegtu.

"Ļoti būtiski ir tas, ka visām koalīcijas partijām ir viens mērķis – veicināt demogrāfiju. Mēs par to diskutējam, jautājums – kuri ir tie visprecīzākie instrumenti, lai mērķi sasniegtu," norādīja Nacionālās apvienības pārstāve Žaneta Jaunzeme-Grende.

Pirmdien koalīcijā runāts par pētījumiem, māmiņu aptaujām, Igaunijas demogrāfijas politiku, kā arī tika uzklausīts Labklājības ministrijas piedāvājums demogrāfijas veicināšanai.

Viņķele uzsvēra, ka ir jau pieņemti pietiekami būtiski konceptuāli lēmumi, kas viennozīmīgi vērsti demogrāfijas situācijas uzlabošanas virzienā.

Viņa minēja maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu griestu izmaksu palielināšanu, asistenta pakalpojuma finansēšanu skolas vecuma bērniem ar invaliditāti, kā arī sociālo iemaksu dubultošanu vecākiem bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā.

Runājot par iespējām maksāt māmiņalgas ilgāk – līdz bērns sasniedz pusotru gadu, Viņķele pauda viedokli, ka problēmas nevar atrisināt tikai pabalsts.

"Tā ir viena no teorētiskajām alternatīvām, jo ir jāsaprot, vai Latvijas situācijā viennozīmīga virzība uz atbalstu naudā, vienalga, kā jūs to pabalstu nosaucat, ir tas efektīvākais risinājums? Iespējams, labāk ir vecākiem piedāvāt pakalpojumus, kas ir īstajā brīdī un laikā pieejami – vai tā ir bērna pieskatīšana, vai tā būtu patiesi bezmaksas izglītība, jo manis pašas pārliecība ir, ka ar vienkāršu pabalsta apmēra palielināšanu, tos nemērķējot, diezin vai mēs varēsim atrisināt visas demogrāfijas problēmas," atzina labklājības ministre.

Demogrāfija ir viena no valdības noteiktajām prioritātēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!