Foto: LETA
Saeimas ceturtdienas ārkārtas plenārsēdes darba kārtībā iekļauto mazo pensiju indeksāciju virzītāji piesauc tik pretrunīgus skaitļus, ka nav iespējams saprast, kādu ietekmi atstātu šāds lēmums, intervijā laikrakstam „Diena” skaidro „Vienotības” Saeimas deputāte un Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Viņķele.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) priekšlikums par mazo pensiju indeksāciju, tautas valodā runājot, esot iedzīts darba kārtībā. ZZS priekšlikums bijis bez anotācijas, tāpēc Saeima jautājumu nodeva Sociālo un darba lietu komisijai, kur tas tika izvērtēts, secinot, ka bez skaitļiem un, nezinot, cik lielu ļaužu grupu tas skar, ļoti grūti spriest par priekšlikuma tālāku virzību, uzskata Viņķele.

Vēlāk priekšlikums apvienojumā ar citiem tomēr nodots Saeimai izskatīšanai, taču naudas apjomi joprojām neesot skaidri, stāsta Viņķele. Deputāte Aija Barča minējusi, ka būtu indeksējamas pensijas līdz 165 latiem un fiskālā ietekme šogad būtu 11 miljoni latu. Labklājības ministrijas ierēdņi minējuši piecus miljonus latu šogad un 33 miljonus latu nākamgad. Savukārt labklājības ministre Ilona Jurševska Koalīcijas padomē runājusi par pensiju indeksāciju līdz 135 latiem, saucot skaitļus - ap četri miljoni latu šogad un ap 20 miljoni latu nākamgad. „Līdz ar to mēs nezinām, ne cik naudas ZZS priekšlikums prasīs, ne uz cik cilvēkiem tas attieksies," neizpratnē ir Viņķele.

Deputāte arī uzsver, ka statistika ir pat pretrunīga par to, cik ir pensionāru, kas saņem zemas pensijas: „Jurševskas kundze apgalvo, ka 40% no visiem pensionāriem saņem pensiju, kas ir līdz 135 latiem. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā tomēr redzams, kas tādu ir 22% no visiem pensionāriem. Diemžēl Finanšu ministrijai nav pieejama datubāze, kurā redzams sīkāks pensiju sadalījums. Argumentācija, ka Finanšu ministrija pati var sarēķināt pensiju indeksācijas fiskālo ietekmi uz budžetu, neatbilst patiesībai. Mēs pat gribēdami nevaram to izdarīt."

Pašā „Vienotībā" par iespēju ceturtdien balsot par indeksāciju „vēl jādiskutē". „Neviens „Vienotībā" neapšauba, ka par mazo pensiju saņēmējiem ir jādomā. Inflācija savu kāpienu ir atsākusi, par to ir ne tikai jārunā, bet arī jāmeklē risinājumi. Plika indeksācija nav vienīgais problēmas risinājuma veids," „Dienai" skaidrojusi Viņķele.

„Lielākās bažas ir, vai mums pensiju indeksācijai būs nauda arī turpmāk. Noindeksēt pensijas uz trim mēnešiem būtu ļoti slikts precedents," pastāstīja Viņķele.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!