Foto: DELFI

Jaunā taktika cīņā ar Covid-19 Latvijā ir lokāli ierobežojumi jeb atbildības, šodien LTV stāstīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņķele vērtēja, ka pašreizējie Covid-19 pieauguma rādītāji Latvijā izskatās dramatiski, bet esot jāņem vērā, ka šis pieaugums ir no zema saslimstības līmeņa. Pēc ministres vārdiem, "panikai nav pamata", tomēr arī nevajadzētu atslābt.

Pēc viņas paustā, pašreizējā situācija būtiski atšķiras no pavasara, jo tad nebija tik daudz informācijas par Covid-19, bet tagad, jau zinot vairāk, neesot nepieciešams veikt tikpat drastiskus soļus ierobežojumu noteikšanā. Pašlaik ierobežojumi tiekot sadalīti lokālās atbildībās, piemēram, nosakot ierobežojumus atsevišķās skolās vai pašvaldībās, skaidroja ministre.

Viņķele domā, ka, ieviešot sodus par ierobežojumu pārkāpumiem, ir jābūt delikātiem - vispirms esot jāizsaka brīdinājumus un tikai tad jāuzliek sodus.

Politiķe stāstīja, ka, izvēloties taktiku cīņā pret Covid-19, notiekot mācīšanās no pavasara kļūdām, piemēram, tagad viņa esot pārliecināta, ka katram ierobežojumam pretī ir jāstāv kompensācijas mehānismam. Piemēram, ja tiek nolemts atkal plaši pāriet uz skolēnu mājmācībām, esot jāparedz kompensējoši mehānismi vecākiem, kuri būtu spiesti palikt mājās līdz ar bērniem.

Jau ziņots, ka Latvijā saslimstības ar Covid-19 pieaugums aizvien ir straujākais Eiropas Savienībā (ES), tomēr pats saslimstības rādītājs joprojām ir viens no zemākajiem, trešdien medijiem pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Pēc epidemiologa paustā, pēdējās nedēļas laikā saslimstības pieaugums mērāms 175%, kamēr ES vidējais rādītājs ir 24%.

Lietuvā nedēļas laikā pieaugums bijis 9%, bet Igaunijā - 2%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!