Foto: F64

Valdība 24. novembrī vēl nelēma par ārkārtējās situācijas pagarināšanu, taču par šo jautājumu, iespējams, tiks lemts jaunnedēļ, pēc šodien notikušās Ministru kabineta (MK) sēdes preses konferencē atklāja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Ministre šodien preses konferencē pirms MK sēdes gan norādīja, ka ārkārtējā situācija tiks pagarināta.

Skaidrojot, kādēļ par to netika lemts šodien, politiķe norādīja, ka tas saistīts ar to, ka valdība šodien lēma noteikt īpašus ierobežojumus 12 pašvaldībās, kurās ir būtiski augstāka Covid-19 izplatība nekā pārējā valstī.

Ministre arī nekomentēja, uz cik ilgu laiku ārkārtējā situācija varētu tikt pagarināta.

Iepriekš valdība lēma, ka ārkārtējā situācija Latvijā ilgs līdz 6. decembrim, taču, ņemot vērā Covid-19 izplatību, skaidrs, ka ārkārtējā situācija tiks pagarināta. Tas nozīmē, ka Ziemassvētkus un Jauno gadu būs jāsvin klusi, ģimenes lokā, rīta preses konferencē atzīmēja ministre.

Arī gada nogalē iedzīvotājiem būs jāatturas no tuvinieku, draugu, vecvecāku apmeklējuma. Tāpat jāizvērtē arī ceļošanas pa Latviju nepieciešamība.

Tāpat ziņots, ka Ministru kabinets otrdien, 24. novembrī, ārkārtas sēdē pēc vairāku stundu ilga darba pieņēmis lēmumu Covid-19 izplatības ierobežošanai virknē pašvaldību no piektdienas, 27. novembra, noteikt īpašus papildu drošības pasākumus, kā arī no pirmdienas papildu drošības pasākumus skolās.

Ministru kabineta apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta 2020. gada 6. novembra rīkojumā "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" paredz, ka no 27. novembra Varakļānu novadā, Aknīstesnovadā, Baldones novadā, Salacgrīvas novadā, Krāslavas novadā un Daugavpils pilsētā, Mārupesnovadā, Mālpils novadā, Smiltenes novadā, Garkalnes novadā, Limbažu novadā un Salaspilsnovadā tiek noteikta virkne papildu ierobežojumu.

Pagaidām noteikts,ka stingrākas prasības konkrētās pašvaldībās būs spēkā līdz ārkārtējās situācijas beigām jeb 6. decembrim.

Šajās pašvaldībās ar paaugstinātu saslimstības rādītāju tiek noteikts pārtraukt jebkāda veida izglītības procesa norisi klātienē, izņemot pirmsskolas izglītības programmas apguvi, kā arī vispārējās izglītības programmas apguvi no 1. līdz 4. klasei, ja vienam izglītojamam tiek nodrošināti ne mazāk kā trīs kvadrātmetri no mācību norises telpas platības un pedagogi mācību procesa laikā un ārpus tā izglītības iestādes telpās lieto mutes un deguna aizsegus (tai skaitā starptautiskās izglītības programmas apguvi attiecīgajām klasēm atbilstošā izglītojamo vecuma grupā).

Noteikts pārtraukt kultūrvietu un izstāžu norises vietu, tai skaitā gadatirgu, darbību, izņemot grāmatu izsniegšanu līdzņemšanai bibliotēkās, kā arī pārtraukt sporta treniņu (nodarbību) norisi iekštelpās, izņemot Latvijas pieaugušo izlases, Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportistu, kā arī komandu sporta spēļu starptautisko un augstāko līgu komandu pilngadīgus profesionālus sportistus.

Pēdējās diennakts laikā Latvijā veikti 7975 Covid-19 testi, no kuriem pozitīvi bijuši 5,7% jeb 457.

Latvijā kopumā līdz šim ar Covid-19 saslimušas 13 693 personas, bet 175 inficētas personas mirušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!