Foto: LETA

Nav indikāciju, ka iedzīvotāju dalība divu grozu veselības apdrošināšanas sistēmā palīdz apkarot ēnu ekonomiku, un draudi nesaņemt veselības aprūpes pakalpojumus nav pietiekami, lai pievienotos sistēmai, trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" teica veselības ministra amata kandidāte Ilze Viņķele (A/Par!).

Viņa skaidroja, ka darba devēji var, piemēram, maksāt nodokļus tādā apmērā, lai nosegtu apdrošināšanu, taču pārējo turpināt maksāt aploksnē. Tāpat ministra amata kandidāte uzsvēra, ka ēnu ekonomikas apkarošana ir Finanšu ministrijas un policijas nevis veselības aprūpes sistēmas uzdevums. Viņķele arī norādīja, ka ar mazām apdrošināšanas iemaksām veselības sistēmu nesalāpīt, bet lielu iemaksu veikšana sabiedrībai nav pa spēkam.

"Es noteikti iestāšos par to, ka divu grozu sistēma nav tā, kas Latvijas iedzīvotājiem dod ko labu," skaidroja Viņķele, piebilstot, ka uz to norāda arī nozares profesionāļi. Ministra amata kandidāte gan paskaidroja, ka nodoms pašreizējai Veselības ministrijas vadībai bijis "visnotaļ labs", bet izvēlētais veids, kā to realizēt – aplams.

"Līdz ar to noteikti nevar teikt, ka tas viss ir darīts nelietderīgi vai absolūti aplami, ar korekcijām tiksim pie solidāras veselības apdrošināšanas," norādīja Viņķele.

Portāls "Delfi" jau ziņojis, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis 7. janvārī pēc tikšanās ar partiju apvienības "Jaunā Vienotība" premjera amata kandidātu Kariņu nolēma viņam uzticēt valdības veidošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!