Foto: Saeimas administrācija

Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) saprot, ka Latvijas Pensionāru federācijas lēmumu prasīt viņas demisiju izraisīja aizvainojums par viņas izteikumu, ka Padomju Savienībā strādājušie cilvēki strādāja citā valstī. Taču viņa uzsver, ka vēlējās skaidrot nodokļu maksāšanas saistību ar valsts iespējām palielināt pensijas, un uzskata par savu pienākumu stāstīt patiesību, lai cik nepatīkama tā arī nebūtu.

Viņķele pēc savas iniciatīvas trešdien tikās ar federācijas pārstāvjiem un centās izskaidrot savu viedokli. ”Vienīgais, ko vēlējos norādīt, ir, ka mainoties valsts iekārtai, Latvijas sociālajā budžetā nenonāca neviens lats, bet pienākums maksāt pensijas Latvijas valstij ir,” portālam ”Delfi” sacīja ministre.

Viņa uzsvēra, ka cilvēki, kas ilgi un smagi strādājuši PSRS, lai gan tā bija cita valsts, pelnījuši cienījamas vecumdienas, bet to var nodrošināt tikai, ja šo cilvēku bērni un mazbērni maksās nodokļus.

Ministre pēc sarunas ar federācijas pārstāvjiem saprata, ka cilvēkus visvairāk aizskāris viņas izteikums, ka viņi strādājuši citā valstī, ”bet diemžēl tur neko nevar darīt”. Šie cilvēki ir sistēmas ”ķīlnieki”, taču ministre uzskata par savu pienākumu stāstīt patiesība, lai cik nepatīkama tā arī nebūtu – stāstīt par sakarību starp sociālajām iemaksām un pensijas lielumu un pensiju sistēmas solidaritātes principu.

Viņa norādīja, ka pēc dažādu ekspertu vērtējuma ”ēnu ekonomikas” īpatsvars ir aptuveni 30%, bet gandrīz 40% sociālo iemaksu tiek maksāti tikai no minimālās algas, tāpēc ”mēs nevaram runāt par to, ka var būtiski palielināt pensijas”.

Viņķele arī uzsver, ka viņas pienākums labklājības ministres amatā ir gādāt gan par esošo un nākamo pensionāru pensiju apmēru.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis, komentējot federācijas lēmumu prasīt ministres demisiju, uzsvēra, ka Latvijā pensionārus nešķiro pēc tā, kad viņi sasnieguši pensijas vecumu un kurā laikā viņiem ir uzkrāti darba stāža gadi, portālam "Delfi" teica premjera pārstāvis Mārtiņš Panke.

Valdības vadītājs uzsver, ka savulaik Latvijā ieviestas piemaksas pie pensijas, lai koriģētu atšķirības pensiju kapitālā un palielinātu pensijas pensionāriem, kuri lielāko darba stāžu ieguvuši padomju laikā. Premjers arī uzskata, ka visu nozaru ministriem jācenšas atrast kopīgu valodu ar sociālajiem partneriem, un tā šajā gadījumā Viņķelei jārunā ar Latvijas Pensionāru federāciju, lai noskaidrotu radušās nesaprašanās.

Jau ziņots, ka Latvijas Pensionāru federācija ir sašutusi par labklājības ministres Ilzes Viņķeles (V) izteikumiem, ka padomju laikos strādājušiem pensionāriem viņu pensiju uzkrājums ir ”virtuāls” un viņi saņemot nenopelnīto naudu, tāpēc pieprasa ministres demisiju.

”Lielākās daļas pensionāru ienākumi nav pietiekami lai segtu izdevumus par mājokli, pārtiku un nepieciešamo ārstēšanos, kā arī lai samaksātu arvien pieaugošos nodokļus par vienīgo mājokli. Ministres izpratne par sabiedrībai nozīmīgiem jautājumiem ir jāvērtē kā galēja cinisma un necieņas izpausme pret vecāko paaudzi. Mūs nepārsteidz, ka ministre interviju sniegusi tieši žurnālam "Playboy", kas pazīstams kā vīriešu erotiskais izdevums," teikts federācijas valdes lēmumā"

Jau iepriekš interneta vidē sašutumu raisījis Viņķeles paustais par padomju laikā uzkrāto darba stāžu un iespējām palielināt zemās pensijas. Viņķele norādīja, ka pensionāriem ir ārkārtīgi sarežģīti saprast, kādēļ viņu pensija tik vienkārši nav palielināma, "varam komentēt anonīmi interneta telpā, cik gribam, bet tā ir skaudrā realitāte".

Intervijā žurnālā "Playboy" Viņķele saka: "Viņi, kas nāk no padomju laikiem, saka, ka ir maksājuši nodokļus, strādādami rūpnīcās (padomju laikā gan nebija tāda jēdziena kā nodokļu maksāšana), un pārmet, ka viņu stāžs ir liels, bet pensija niecīga, to valsti viņi ir būvējuši un tā nemaz nav atšķirīga no šodienas Latvijas. Skarbā patiesība diemžēl ir tā, ka tās ir divas dažādas pasaules un viņu devumu citai valstij nevar adekvāti novērtēt šeit, un visas tās pensijas, ko maksā atjaunotā Latvijas valsts, faktiski nāk no naudas, ko šie cilvēki nav radījuši."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!