Foto: LETA
Labklājības ministre Ilze Viņķele ("Vienotība") trešdien diskusijā par pensijām aicināja uz skaitļiem skatīties bez emocijām un domāt par bērniem un mazbērniem. Viņa uzskata, ka vēlēšanu tālums ir ideāls laiks nepopulāru lēmumu pieņemšanai attiecībā uz sociālās sistēmas ilgtspēju.

"Vēlēšanu tālums ir tas, kas ir atslēga racionālu argumentu izvērtēšanai un nepopulāru lēmumu pieņemšanai," atzina ministre.

Uz diskusiju trešdien ir aicināti ļoti daudz dalībnieku, taču politiķu pārstāvniecība tajā nav pārāk plaša. "Politiķi ir mazākumā. Tā ir laba zīme. Tas nozīmē, ka varēsim argumentēt racionāli un priekšvēlēšanu spiediens nenotiks," teica ministre.

Viņa aicināja racionāli un bez emocijām vērtēt skaitļus, kas raksturo sociālo budžetu, demogrāfiju un sabiedrības novecošanos.

"Kārtējo reizi ir novilcināts un atlikts lēmums sociālā budžeta stabilizācijai. Pensijas vecuma paaugstināšana ir tikai viena no nepieciešamajām lietām. Mēs runāsim par to, kā nostiprināt priekšlaicīgas pensionēšanās normu kā pastāvīgu normu, par nepieciešamību palielināt minimālo darba stāžu. Spektrs ir ārkārtīgi plašs," pastāstīja ministre.

Viens no diskusijas lielajiem tematiem ir par to, kad palielināt pensionēšanās vecumu.

Iepriekšējās vienošanās ir par 2016.gadu, taču viedoklis ir mainīts, un LM vēlas pensionēšanās vecumu sākt palielināt jau 2014.gadā, kam nepiekrīt ne arodbiedrības, ne pensionāri. Viņķele to saistīja ar priekšlaicīgās pensionēšanās iespējas saglabāšanu, kas karstās diskusijās ar Saeimas deputātiem pērn tika pagarināta par diviem gadiem.

"Pērn gada beigās pieņemts nozīmīgs lēmums pagarināt priekšlaicīgās pensionēšanās iespēju. Pagaidu noregulējums beidzas 2014.gadā, un tad atkal jālemj, ko darīt, un tad atkal ir vēlēšanas. Jautājums tiks nevajadzīgi politizēts. Mūsuprāt, ir racionāli salikt šis divas lietas kopā," klāstīja ministre.

Jau ziņots, ka LM trešdien notiek diskusija par pensiju likuma grozījumiem ar plašu dalībnieku skaitu. Uz diskusiju "Novecot aktīvi un strādājot – jauni izaicinājumi indivīdam un sabiedrībai kopumā" tika aicinātas valsts augstākās amatpersonas, politiķi, sociālie partneri, finanšu un banku sektora eksperti, pētnieki un akadēmiķi, nevalstisko organizāciju un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji, kā arī atbildīgo valsts institūciju pārstāvji.

Vēstīts arī, ka Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie pensiju likuma grozījumi paredz pensionēšanās vecumu pakāpeniski paaugstināt jau no 2014.gada, nevis no 2016.gada, kā valdība konceptuāli lēma iepriekš. No 2014.gada paredzēts palielināt minimālo apdrošināšanas stāžu no 10 līdz 15 gadiem, bet no 2020.gada – līdz 20 gadiem. No 2013.gada ir plānota finanšu līdzekļu aizņemšanās no valsts pamatbudžeta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!