Foto: LETA

Pensiju indeksācija ir iespējama jau šoruden, ceturtdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele.

Ministre skaidroja, ka rudenī pensiju indeksācija ir iespējama pie nosacījuma, ka saglabāsies esošie valsts sociālā budžeta deficīta samazināšanās tempi. Līdz šim deficīta sarukuma temps bijis gana iepriecinošs, sacīja Viņķele, bilstot, ka plānoto 70,5 miljonu vietā aizvadītais gads noslēgts ar 40 miljonu latu deficītu. "Pie šādas tendences saglabāšanās pensiju indeksācija rudenī ir iespējama," raidījumā sacīja ministre.

Viņķele uzsvēra, ka jebkurā gadījumā indeksācija varētu notikt rudenī, ne agrāk. Ministre gan uzskata, ka pat ar solījumu pensijas indeksēt rudenī, no plānotajām pensionāru protesta akcijām izvairīties neizdosies. "Tas ir papildus līdzeklis kā pievērst uzmanību pensionāru problēmām," sacīja ministre.

Jau vēstīts, ka Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) biedri trešdien devās gājienā uz parlamentu, lai Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V) personīgi nodotu vairāk nekā 106 000 iedzīvotāju parakstu, prasot pensiju indeksācijas atsākšanu jau no oktobra. Valsts pensiju indeksācija ir iesaldēta no 2009.gada un tādu to plānots atstāt līdz 2014.gada 1.janvārim.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) pagājušajā nedēļā pēc tikšanās ar LPF gan izteicās, ka jautājumu par pensiju indeksēšanu jau šogad varētu pārskatīt pēc pirmā pusgada, kad būs redzams, kāda situācija ir sociālajā budžetā. Taču pensiju indeksēšana, ja tam būs līdzekļi, varētu notikt tikai ar noteikumu, ka indeksētas tiek mazās pensijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!