Foto: LETA

Nākotnē progresivitātes elementi Latvijas nodokļu un nodevu sistēmā ir neizbēgami, šādu viedokli intervijā laikrakstam ”Diena” pauž labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

”[..] Ņemot vērā pašreizējo apdzīvotību un tautsaimniecības struktūru un reģionālās īpatnības, bez progresivitātes neiztikt. Jautājums, vai mēs no tās niecīgās turīgo cilvēku daļas izspiežam pēdējo asins lāsi un jūtamies apmierināti, jo šķietami ir uzvarējis taisnīgums,” spriež ministre.

"Tas, kas Latvijā būs tuvāko gadu diskusija, – cik daudz pārdalām, un lai tas nenonāk pretrunā ar taisnīgumu, lai nenonākam otrā galējībā [..]," saka ministre.

Viņasprāt, Latvijā ir pamats satraukties par pārlieku nevienlīdzību. ”Mums par to ir jāuztraucas. Nevienlīdzība jau nāk ar ļoti taustāmiem riskiem sabiedrībā. Tas ir drošības aspekts, ja ir pietiekami liela sabiedrības daļa, kas dzīvo spiedīgos apstākļos ar visu veidu deficītiem piekļuvei publiskajiem pakalpojumiem dzīves nodrošināšanai. Ilgstoši šī situācija padara sabiedrību nestabilu un vieglāk manipulējamu,” saka Viņķele.

Jau vēstīts, ka Labklājības ministrija kopā ar Finanšu ministriju vērtē iespēju cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem noteikt augstāku ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamo minimumu, bet cilvēkiem ar augstākiem ienākumiem neapliekamais minimums varētu būtu salīdzinoši zemāks.

Tāpat ienākumu nevienlīdzības jeb plaisas starp bagātajiem un mazāk turīgajiem mazināšanai tiek vērtēta ideja diferencēt IIN likmi, kas patlaban ir 25%, bet no nākamā gada sākuma tiks samazināta līdz 24%.

Priekšlikumus par lielāku ienākuma nodokļa progresiju būs iespējams vērtēt 2014.gada valsts budžeta projekta skatīšanas kontekstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!