Foto: F64

Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) rosinās paaugstināt valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas par māmiņām, kuras bērna kopšanas atvaļinājumā audzina mazuli līdz pusotra gada vecumam, portālu "Delfi" informēja ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Sabīne Puķe.

Viņa skaidroja, ka šobrīd valsts par māmiņu, kura atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, veic iemaksas no 50 latiem mēnesī. Šo iemaksu paaugstināšana nākotnē nodrošinātu sievietēm lielāku pensiju. Ministre sarunā ar portālu "Delfi" atturējās prognozēt, cik lielā mērā varētu paaugstināt iemaksu apjomu, jo "tas ir turpmāko diskusiju jautājums".

Šo priekšlikumu labklājības ministre piedāvās nākamajā Demogrāfijas lietu padomes sēdē 4.aprīlī. Viņasprāt, šāds risinājums ir labāks par izskanējušo priekšlikumu samazināt sievietēm pensionēšanās vecumu par katru izaudzināto bērnu. "Ja sieviete aizies ātrāk pensijā, tad attiecīgi saņems arī mazāku pensiju, jo viņas darba stāžs būs mazāks," skaidroja ministre.

Jau vēstīts, ka februāra otrajā pusē notikušajā Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas deputāti atzina, ka iespēja nākotnē saņemt pensijas ir cieši saistīta ar dzimstību, tāpēc nepieciešams runāt par iespēju samazināt pensionēšanās vecumu atkarībā no bērnu skaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!