Foto: LETA

Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) nevalstisko organizāciju sašutumu par bērnudārziem dāvinātajām dzimumu izglītības grāmatām uzskata par padomju laiku un viduslaiku kombināciju un uzsver, ka Labklājības ministrija (LM) savu kursu nemainīs un turpinās sabiedrības izglītošanu par dzimumu līdztiesības jautājumiem.

Viņķele portālam "Delfi" sacīja, ka nevalstisko organizāciju iebildumi un viņas demisijas pieprasījums šo grāmatu dēļ atgādina "padomju laikus kombinētus ar viduslaikiem".

Padomju laikos mēdza izteikt "viedokli par grāmatu, kas nav redzēta, interpretējot nosaukumu ar emocionāli lādētajiem apzīmējumiem", bet viduslaikus situācija atgādina tāpēc, ka grāmatas prezentācijā "bija viens solis līdz vardarbībai un grāmatu dedzināšanai", skaidroja ministre.

Viņa uzsvēra, ka šāda neiecietība ir slikta ziņa sabiedrībai kopumā, un pauda cerību, ka tas nav vairākumu viedoklis.

"Ja kristīgo organizāciju pārstāvji var bļaut uz kādu, ka viņš izskatās pēc homoseksuālista, es saprotu, ka jutās homoseksuāli cilvēki Latvijā," ar nožēlu pauda ministre.

"Tam nav sakara ar vēlēšanos izprast, kā cilvēki drīkst un var justies, nav sakara ar rūpēm par bērniem, tā ir agresīva vienas doktrīnas sludināšana," sacīja Viņķele.

Viņa atgādināja, ka sašutumu izraisījušās grāmatas ir tapušas Dānijas līdztiesības ministres uzdevumā, un latviski izdotas ar Ziemeļu ministru padomes atbalstu, un tās nav obligātas bērnudārziem.

Pēc organizāciju paustā sašutuma, LM savu nostāju nemainīs un skaidros vēl vairāk dzimumu līdztiesības jautājumus, norādīja Viņķele.

Jau vēstīts, ka saistībā ar divām bērniem paredzētajām grāmatām - "Diena, kad Kārlis bija Karlīna" un "Diena, kad Rūta bija Rihards" - vairāk nekā 50 nevalstiskās organizācijas valsts augstākajām amatpersonām prasa labklājības ministres demisiju, lūdz nekavējoties aizliegt abu šo grāmatu izplatīšanu un pasniegšanu bērniem, aizliegt metodisko materiālu pedagogiem "Bērnudārzi, kuros ir vieta PepijPrinčiem un PirātPrincesēm" un saukt pie atbildības visas amatpersonas, kuras "piedalījušās šī prettiesiskā materiāla sagatavošanā un izplatīšanā".

Nevalstiskās organizācijas uzskata, ka grāmatu publicēšana un izplatīšana pārkāpj Latvijas tiesību aktus un apdraud valsts pamatus - ģimeni kā īpašo sievietes un vīrieša savienību, kā arī bērna tiesības uz savu tradicionālo un garīgajās vērtībās skaidri balstīto identitāti.

Grāmatas paredzētas pirmsskolas vecuma bērniem diskusiju veicināšanai par zēnu un meiteņu lomām. Grāmatu veidotāji uzskata, ka kopīga grāmatas lasīšana bērnudārzā palīdzēs veidot viedokli par dzimumlīdztiesības jautājumiem, piemēram, vai meitenēm spēlēt futbolu ir pieņemami, vai puišiem, kuri vēlētos paspēlēties ar lellēm, par to būtu jākautrējas, vai visām meitenēm patīk rozā drēbes, bet puikām - tumšas, un vēl daudziem citiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!