Foto: LETA

Trešdaļai Saeimas deputātu nav izpratnes par dzimumlīdztiesības lomu nevienlīdzības izskaušanā, uzskata labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

36 Saeimas deputāti ir nosūtījuši vēstuli valdībai, vēloties panākt izmaiņas Latvijas dzimumu līdztiesības politikā, stiprinot konservatīvos uzskatus par tradicionālo ģimeni.

Labklājība ministre pauž nožēlu par šādu Saeimas deputātu soli, īpaši šobrīd, kad nevienlīdzības jautājums ir viens no aktuālākajiem tematiem. "Kā rāda statistika, tieši valstīs ar attīstītu dzimumlīdztiesību aug gan demogrāfiskie rādītāji, gan ievērojami lielāka ienākumu vienlīdzība," norāda ministre.

Jau ziņots, ka 2012.gada septembra beigās Labklājības ministrijas un Ziemeļvalstu Ministru padomes projekta laikā tika izdota dāņu bērnu grāmata "Diena, kad Kārlis bija Karlīna" un "Diena, kad Rūta bija Rihards" un metodiskais līdzeklis "Pirmsskolas, kurās ir vieta PepijPrinčiem un PirātPrincesēm".

Minēto grāmatu izdošanu pavadīja skaļa plēšanās, jo vairākas organizācijas paziņoja, ka tas grauj bērnu dzimuma identitāti. Organizācijas pat pieprasīja Viņķeles atkāpšanos no amata.

Par iemeslu 36 deputātu vēstulei ir kalpojusi valdības atbilde uz pārmetumiem par tā sauktajām "dzimumu lomu grāmatiņām" un "Plānu dzimumu līdztiesības īstenošanai 2012.-2014.gadam". Ministru kabinets novembrī noraidīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas lūgumu pārskatīt minēto plānu, kā arī neatbalstīja komisijas atzinumu par "dzimumu lomu grāmatiņu" nepiemērotību izmantošanai Latvijas pirmsskolas izglītības iestādēs.

Vēstules autori uzskata, ka valdība nav centusies atbildēt uz iebildēm pēc būtības un diskutēt par dzimumu lomu jautājumu.

12 lappusēs apkopotajos viedokļos tiek pausts viedoklis, ka Ministru kabinets faktiski esot atbalstījis "tādas ideoloģijas (dzimtes ideoloģija, angliski "gender ideology") īstenošanu Latvijas valstī, kura Latvijas sabiedrībai un latviešu nācijai un kultūrai ir sveša un nepieņemama". Tā kā līdz šim kritiskais viedoklis nav ņemts vērā, konkrētie politiķi uzskata, ka "ir notikusi klaja sabiedrības līdzdalības principa ignorēšana, padziļinot jau tā smago demokrātijas krīzi Latvijā".

Vēstuli parakstījuši vairāki visu Saeimas frakciju deputāti, tajā skaitā Inguna Rībena (V), Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), Gunārs Igaunis (RP), Vladimirs Reskājs (SC), Jānis Vucāns (ZZS) un neatkarīgā deputāte Elīna Siliņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!