Foto: LETA

Smagi trešdien aizritējusi arodbiedrību pārstāvju un labklājības ministres Ilzes Viņķeles ("Vienotība") tikšanās, jo katra puse palika pie sava viedokļa par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu.

Vienā brīdī pēc Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) līdera Pētera Krīgera uzstāšanās ministre pat aizvēra līdzi paņemto dokumentu mapi un noteica, ka saruna beigusies, novēroja ziņu aģentūra BNS. Krīgers arī iepriekš veltījis publisku kritiku ministres darbībai.

Sarunas beigās Krīgers pateicās Viņķelei par izrādīto drosmi, zāle aplaudēja un izskanēja piebildes, ka drosmes ministrei netrūkst.

Tikšanās notika dienu pēc valdībā akceptētajiem pensiju likuma grozījumiem, kas paredz arī pensionēšanās vecuma celšanu no 2014.gada, bet arodbiedrības to vēlas tikai no 2016.gada, jo par šādu variantu sociālie partneri vienojās ar iepriekšējo valdību.

Ministre, uzrunājot aptuveni 25 arodbiedrību pārstāvjus, aicināja arodbiedrības uz kompromisu – atbalstīt pensionēšanās vecuma paaugstināšanu jau no 2014.gada, bet ar lēzenāku soli, nekā to otrdien pieņēmusi valdība – paaugstinot pensijas vecumu pakāpeniski tikai par trim mēnešiem, līdz tiek sasniegti 65 gadi.

"Esmu apliecinājusi, ka Labklājības ministrija būtu gatava kompromisam, kas varētu būt lēzenāks pensionēšanās vecuma paaugstinājums. Solis tiek saglabāts trīs mēneši visu laiku. Tā būtu pieteikami mērena pāreja, kas ļautu potenciālajiem pensionāriem labāk sagatavoties, un tas būtu mazāk traumējoši sabiedrībai kopumā. Tā ir jūsu izšķiršanās, vai uzskatāt to par kompromisu, diskusijai ir jānotiek Saeimas komisijā, kas ir neitrālāka platforma, emociju, argumentu un faktu kopā sakausēšanai. Būtu ļoti pateicīga, visādā ziņā, tā būtu milzīga pretimnākšana no arodbiedrībām," aicināja ministre.

No zāles izskanēja viedoklis, ka LBAS nav tiesību piekrist, jo cilvēki ļoti kategoriski jau pateikuši, ka iebilst pret pensionēšanās vecuma celšanu divus gadus agrāk. LBAS priekšsēdētāja vietnieks Egīls Baldzēns bija noskaņots mērenāk, norādot, ka ministre ir izteikusi priekšlikumu, par ko LBAS būs jādiskutē.

Savukārt LBAS līderis Krīgers salīdzināja, ka "esam kā ielasmeitas", jo nemitīgi notiek viedokļu maiņa.

"Mēs droši vien piedāvāsim kompromisu – no 2016.gada triju mēnešu soli. Jau vienu kompromisu sasniedzām. Paiet gads, pusotrs, un mums jātaisa atkal cits kompromiss. Nepārtraukti no savas puses dzīvojam vienos kompromisos. Neredzu interesi iedziļināties problēmās, par kurām mēs runājam. Tiek piesaukti mistiskie darba devēji, kas grib pensionēšanās vecuma paaugstināšanu jau no 2013.gada. Esam kā ielasmeita," sacīja Krīgers.

Atsevišķi arodbiedrību pārstāvju jautājumi labklājības ministrei uzdzina dusmas, ka no zāles izskanēja jautājumi un tika nosaukts miljards, kas nozagts sociālajam budžetam, maksājot pabalstus, kuri neesot raksturīgi sociālajam budžetam.

Jau vēstīts, ka otrdien valdība deva zaļo gaismu pensiju likuma grozījumiem, kas paredz pensionēšanās vecumu 2014. un 2015.gadā palielināt par trim mēnešiem, bet no 2016.gada nor katra gada 1.janvāra ‒ par sešiem mēnešiem, līdz 2020.gadā tiks sasniegts 65 gadu vecums.

LM uzskata, ka tas ir neatliekams pasākums, jo pieaug pensionāru skaits attiecībā pret citām sociālām grupām.

Pašlaik pensijā var doties no 62 gadiem.

Likuma grozījumi nosūtīti uz Saeimu, kam būs jāpieņem galīgais lēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!