Foto: Kadrs no video
Latvija turpina smagu cīņu ar Covid-19 un tā izplatību, tāpēc veselības ministre Ilze Viņķele (AP) īpašā video uzrunā ir vērsusies pie Visu svēto dienas priekšvakara jeb Halovīna svinētājiem gaidāmajās brīvdienās, aicinot šogad tomēr iepauzēt ar šo tradīciju – pa mājām nestaigāt un vīrusu nepārnēsāt.

Ministre, turot rokās konfekšu bļodu, uzvēra, ka visi svētie nepārprotami saka, ka šogad Helovīna svinēšana staigājot pa mājām ir jāizlaiž. Nevis bērni dabūs konfektes, bet vīruss apmuļķos mazos saldumu kārotājus un vīrusu var atnest uz mājām.

Tāpēc šogad šādai svinēšanai, staigājot vienam pie otra, vajadzētu izpalikt, uzver ministre.

Ņemot vērā pašreizējo sarežģīto epidemioloģisko situāciju un strauji pieaugošo Covid-19 saslimstību Latvijā, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi vērš sabiedrības uzmanību uz galvenajiem piesardzības principiem, kas šobrīd Latvijas sabiedrībai ir jāievēro ikdienā.

SPKC speciālisti aicina ikvienu rūpīgi pārdomāt un izvērtēt iespēju atturēties no Halovīna atzīmēšanas ārpus mājas. Šobrīd ļoti svarīgi ir atturēties no liekiem sociālajiem kontaktiem un nepiedalīties pasākumos, kurus apmeklē daudz cilvēku.

SPKC atgādina, ka Covid-19 izplatības samazināšanai, no 30. oktobra ir jāievēro papildu drošības nosacījumi, piemēram, pulcējoties draugu un ģimenes lokā – iekštelpās un ārtelpās drīkst būt ne vairāk kā 10 cilvēki.

Īpaši uzmanīgiem jābūt iedzīvotājiem riska grupās, piemēram, senioriem un cilvēkiem ar hroniskām slimībām, jo viņiem saslimšana ar Covid-19 var noritēt smagāk.

Tāpat SPKC aicina vecākus sekot līdzi bērnu gaitām un izskaidrot, cik ļoti liela nozīme šobrīd ir katra atbildībai ne tikai sevis, bet arī pārējo veselības dēļ.

Daļai skolēnu noteiktas attālinātās mācības, lai ierobežotu infekcijas slimību izplatīšanos, tādēļ SPKC aicina jauniešus ierobežot klātienes tikšanās, tiekoties ar mazāku skaitu draugu, ievērot divu metru distanci, izvēlēties aktivitātes ārā, vislabāk laiku pavadīt fiziskās aktivitātēs.

Savukārt iekštelpās saziņai tiešsaistē ar draugiem SPKC aicina izmantot dažādas sociālo tīklu platformas.

"Delfi" jau ziņoja, ka pēdējā diennaktī veikti 5964 Covid-19 testi, reģistrēti 284 jauni saslimšanas gadījumi, kā arī pieci nāves gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija.

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem bijis 4,8%.

Latvijā kopā saslimušas 5679 personas un 1406 izveseļojušās.

Kopumā līdz šim Latvijā miruši 69 ar Covid-19 inficētie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!