Foto: Shutterstock

Viedokļi par sievietes un vīrieša lomu un funkcijām sabiedrībā Latvijas Televīzijas raidījuma "Tiešā runa" dalībnieku vidū ir atšķirīgi, vieniem uzskatot, ka sievietei nav vieta mācītāja amatā, bet otrai pusei apelējot pie vienlīdzības principa visās dzīves jomās.

Saeimas deputāte Ilze Viņķele raidījumā pauda pārliecību, ka, viņasprāt, visi cilvēki Dieva priekšā ir vienlīdzīgi. Šim apgalvojumam pievienojās arī Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes profesore Laima Geikina, norādot, ka nesekošana aicinājumam arī var tikt uzskaīta par grēku. "Ja būt par mācītāju ir aicinājums, tad pretoties šim aicinājumam, arī ir grēks," diskusijā sacīja profesore.

Pretējā pusē esošā biedrības "Vecāku alianse" pārstāve Eva Lūse piekrita abām oponentēm, ka Dievs cilvēkus radījis līdzvērtīgus, taču papildus norādot, ka sievietei tomēr esot atšķirīgas funkcijas. Uz šo repliku, Saeimas deputāte Viņķele atbildēja ar jautājumu, vai svētajos rakstos ir uzskaitītas funkcijas.

Lūse uz Viņķeles jautājumu par funkciju minēšanu rakstos atbildēja, ka nudien par sievietes funkciju un sūtību runāts esot maz, bet ir. "Vīri mīliet savas sievas, un sievas esiet paklausīgas", citēja Lūse. Sarunai virzoties tālāk, Lūse minēja, ka pazīst ģimenes, kurās vīrietis mājās rūpējas par bērniem – pin meitām bizes un ved atvases uz pulciņiem – turpinot, ka būtiskākais neesot tas, ko cilvēks dara, bet viņa attieksmi pret to.

Sarunā iesaistījās arī psihoterapeits Viesturs Rudzītis, kuram 2014. gada decembrī par izteikumiem saistībā ar vardarbību pret sievietēm Psihoterapeitu biedrība anulēja ārsta sertifikātu. Viņš norādīja, ka vissīvākā cīņa notiek par to, kuram pienāksies upura loma, jo upurim esot milzīga vara, proti, pateikt, kurš ir vainīgs. Tāpat Rudzīts minēja, ka aplārtējie pret upuri izjūtot empātiju.

Turpinot diskusiju, deputāte Viņķele norādīja uz dažādiem statistikas datiem, tostarp par to, ka sievietes aizvien saņem mazākas algas nekā vīrieši. Rudzītis uz šo komentāru atbildēja, skaidrojot, ka vīrieši neizvēloties strādāt darbus, kuros nevar nopelnīt, jo viņiem mājās ir sievietes, kas gaida, ka viņi spēs nodrošināt ģimeni ar pietiekamiem ienākumiem.












Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!