Foto: Scanpix
Vairāk uzmanības būtu jāpievērš algu līdztiesīgai sadalei starp vīriešiem un sievietēm, nevis sieviešu skaitam uzņēmumu vadošajos amatos, šādu viedokli portālam "Delfi" pauda speciālisti. Tieši pie priekšlikumiem dzimumu līdzsvarošanai ES uzņēmumu vadībā strādā Eiropas Komisija (EK).

Lai arī Eiropa uz patriarhālās pasaules fona šķietami ir ļoti liberāla vieta, aplēses liecina, ka tās tautsaimniecībā pamatīgi dominē vīrieši: pašlaik ES tikai 13% padomes locekļu uzņēmumos ir sievietes. Turpretī Latvijā situācija ir ievērojami labāka – uzņēmumu padomēs 26% ir sievietes. Tas ir otrais labākais rādītājs ES, portālam "Delfi" pavēstīja EK pārstāvniecība Latvijā.

Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāre Ieva Jaunzeme Latvijas sieviešu pārākumu pār ES sievietēm skaidro ar augsto izglītības līmeni. "Mūsu sievietes ir izglītotas, spējīgas un varošas. Latvijā dzimumu stereotipi ir mazāk izteikti. Ja mēs skatāmies uz citām ES valstīm, tad tur sievietes loma ģimenē ir bijusi un joprojām ir daudz noteiktāka, Latvijā tā nav tik stingra. Es pati pazīstu daudzas sievietes, kuras jau 1991. gadā mācījās un veidoja savus uzņēmumus, nevis nolaida rokas," stāsta Jaunzeme.

Tāpat, salīdzinot ar situāciju ES, arī sieviešu nodarbinātības līmenis mūsu zemē ir augsts – 70% - liecina LM rīcībā esošā informācija. Jaunzeme kā lielāku problēmu sievietēm, kuras piedalās darba tirgū, norāda darba samaksas diskrimināciju un diskriminējošo attieksmi pret sievieti ar bērniem. "Protams, Latvijā pastāv diskriminācija gan samaksas apjomā, gan arī tā sauktie 'stikla griesti', tomēr sieviete Latvijā ir mazāk atkarīga no vīrieša, nekā sievietes citās ES valstīs," norādīja Jaunzeme.

Līdzīgu viedokli par Latvijas situāciju pauž arī EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka, norādot, ka "lai gan ārēji var rasties iespaids, ka Latvijā līdztiesība uzņēmējdarbībā nav problēma, atliek atcerēties, ka, saskaņā ar ES statistikas biroja datiem, Latvijā sievietes vidēji saņem par 17,6% mazāku algu nekā vīrieši". Samaksas atšķirība starp abiem dzimumiem Latvijā ir lielāka nekā Eiropā, kur tie ir 16,4%. Šteinbuka uzsvēra, ka tendence algu atšķirībās turpina pieaugt, salīdzinoši 2008. gadā algu atšķirība bija 13,4%.

"Kā sieviete, kas vadošus amatus gan Latvijas valsts pārvaldē, gan Starptautiskajā valūtas fondā un Eiropas Komisijā esmu sasniegusi tikai pašas spēkiem, es varu teikt, ka tā tomēr lielā mērā ir "vīriešu pasaule". Protams, būtu labāk, ja līdzsvaru uzņēmumu vadībā izdotos sasniegt dabiskā ceļā, bez likumu palīdzības, taču, analizējot situācijas attīstību pēdējos gados, Eiropas Komisija nonāca pie secinājuma, ka būtu vajadzīgi vairāk kā 40 gadi, lai līdzsvaru sasniegtu dabiskā ceļā," teica Šteinbuka.

Savukārt starptautiskas augsta līmeņa vadītāju meklēšanas kompānijas "Pedersen & Partners" vadītāja Latvijā Evita Lune portālam "Delfi" salīdzinoši lielo sieviešu pārstāvniecību uzņēmumu vadībā skaidro ar atšķirībām valstu labklājības modelī.

"Ja lielajās ES valstīs sociālais atbalsts un labklājības sistēma ir organizēta tā, ka sieviete, kurai ir ģimene un vīrs, kurs strādā, var atļauties nestādāt, tad Latvijā sieviete to nevar darīt, sieviete nevar atļauties nestrādāt," norādīja Lune.

Tomēr speciāliste pastāstīja, ka savā darba vidē, strādājot ar reģionālajiem direktoriem un uzņēmumu īpašniekiem, viņa nav saskārusies ar gadījumu, kad vadošā amata vakancei tiek pieprasīts vīrietis. "Nereti klienti pat ir pārsteigti, ka sieviete ir galvas tiesu pārāka par vīrieti, jo viņas ir labāk izglītotas, visu laiku mācās, ir mērķtiecīgākas un lojālākas. Tāpēc klienti pat saka, ka viņi pieņems darbā sievieti. Klienti izvēlas pēc potenciāla darbinieka kompetences nevis dzimuma," norādīja Lune.

Speciāliste gan piekrīt, ka bieži sieviete saņem mazāku algu nekā vīrietis, tomēr tas skaidrojams ar sievietes zemo pašvērtējumu. "Atlases procesos mēs ļoti reti sastopamies ar ko tamlīdzīgu. Ja sieviete var sevi parādīt, tad saņem to, ko ir prasījusi. Jautājums ir, vai viņa pati ir sevi pietiekami novērtējusi un paprasījusi atbilstošu algu? Sievietes bieži sevi nenovērtē, bet vīrieši – novērtē un paprasa pat divreiz lielāku algu," paskaidroja Lune.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!