Balvu slimnīcā nonākuši divi pacienti, kuri medicīnisko palīdzību saņēma novēloti, jo neizsauca neatliekamo medicīnisko palīdzību nedēļas nogalē, bet gaidīja pirmdienu, kad būs pieejami ģimenes ārsti. Vienam no viņiem bija lauzts mugurkauls, šodien ziņo laikraksts "Neatkarīgā".

Kāds pusaudzis sestdien un svētdien ar ļoti augstu temperatūru un sāpošu muguru bija gulējis mājās. Bet pirmdien gaidīja rindā pie ģimenes ārsta, lai saņemtu nosūtījumu nokļūšanai slimnīcā, lai gan viņa veselības problēmas bijušas ļoti nopietnas un nosūtījums nav bijis vajadzīgs. Tā laikrakstam stāstīja slimnīcas direktores vietniece ārstnieciskajos jautājumos Nadežda Aleksejeva.

Otrs gadījums bijis vēl nopietnāks. Kāds vīrietis nokritis no siena vezuma un ar sāpošu muguru pusotru diennakti gulējis mājās. Pirmdien izrādījās, ka mugurkauls ir lauzts.

Pēc 1.aprīļa, kad sāka darboties noteikumi, kuri paredzēja valsts apmaksātu neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu tikai dzīvības briesmu gadījumā, izsaukumu skaits Balvos samazinājies. Aleksejeva ir neziņā, kā ieskaidrot cilvēkiem, ka viņi drīkst saukt neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Runas par nepamatotiem izsaukumiem ir sabiedējušas sabiedrību, un cilvēki nesauc mediķus. Turklāt laukos ļaudis esot ļoti neinformēti un domā, ka bez ģimenes ārsta vispār nekādu tālāku palīdzību nav iespējams saņemt, skaidroja slimnīcas pārstāve.

Laikraksts norāda, ka Veselības ministrija tuvākajā laikā neplāno grozīt noteikumus, lai tos definētu precīzāk un novērstu šādus pārpratumus.

Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras dati liecina, ka pēc jaunajiem noteikumiem, kas paredz pacientam apmaksāt izdevumus, ja izsaukuma iemesls neatbilst noteikumos paredzētajiem valsts apmaksātajiem pakalpojumiem, neatliekamās palīdzības izmantošana kļuvusi retāka. Pērn no aprīļa līdz jūnijam reģistrēti 123 658 izsaukumi, šogad tajā pašā laika posmā - 100 866, kas ir par 18% mazāk. Arī Balvu rajonā ātrās palīdzības izsaukumu skaits, salīdzinot ar 2004.gadu, sarucis. Pērn līdz jūnijam tur reģistrēti 1777 izsaukumi, šogad - 1526.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!