Foto: F64

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārsti izglābuši dzīvību vīrietim, kurš ar pārnēsājamo ripzāģi nejauši iezāģējis sev augšstilbā līdz pašam kaulam. Ripzāģis viņam bija pārrāvis augšstilba artēriju, izraisot ļoti spēcīgu asiņošanu, portāls "Delfi" uzzināja slimnīcā.

Negadījums noticis, kad 36 gadus vecais vīrietis savas mājas bēniņos veicis remontdarbus. Sākoties spēcīgai asiņošanai, vīrietis, kurš bēniņos bija viens, pēdējiem spēkiem izkļuvis pagalmā, kur zaudējis samaņu.

Par laimi, pie viņa tobrīd ciemojies tēvs, kurš ieraudzījis zemē saļimušo dēlu un nekavējoties izsaucis Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādi. Vīrietis tika nogādāts Austrumu slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā.

Slimnīcas Politraumu vienības ķirurgi Vladimirs Fokins un Tatjana Kļimovska rīkojās ļoti operatīvi – ar rokām aizspiežot pārrauto artēriju un apturot stipro asiņošanu, nekavējoties nogādāja pacientu operāciju zālē. Apskatot brūci, atklājās ļoti smagi bojājumi. Pacientam augšstilba iekšpusē līdz pašam kaulam bija pārgriezti praktiski visi muskuļi. Turklāt ripzāģis bija pilnībā pārrāvis un nopietni bojājis augšstilba artēriju, kas apgādā ar asinīm visu kāju. Skarta bija arī dziļā vēna. Lai glābtu pacienta dzīvību, tika pieaicināti vairāki pieredzējuši speciālisti – anestezioloģe reanimatoloģe Sallija Meldere, asinsvadu ķirurgs Artūrs Ligers un mikroķirurģe Nonna Tomiševa.

"Zāģis bija neglābjami bojājis aptuveni septiņus centimetrus garu augšstilba artērijas posmu, tādēļ vienkārši sašūt kopā to nebija iespējams. Lai dzīvībai svarīgo asinsvadu rekonstruētu, bojāto posmu aizvietojām ar fragmentu no pacienta paša virspusējās vēnas. Tika sašūta arī dziļā vēna," stāsta asinsvadu ķirurgs Ligers.

"Sākotnēji bija bažas, ka zāģis varētu būt bojājis arī lielo nervu. Tā kā pacients lielā asins zuduma dēļ bija bezsamaņā, nevarējām pārliecināties, vai viņš spēj pakustināt traumēto kāju. Laime nelaimē, ka bojāti izrādījās tikai lielā nerva zari, bet pats nervs bija vesels, pretējā gadījumā pacients savu labo kāju, visticamāk, nekad vairs nejustu un nevarētu izmantot," skaidro Ligers. Mikroķirurģe Tomiševa ar mediķu komandu pacientam sašuva nerva zarus, muskuļus un citas struktūras.

Tā kā pacients bija zaudējis daudz asiņu, viņam operācijas laikā tika veikta asins pārliešana. Lai saglabātu pēc iespējas vairāk pacienta paša asins šūnu un veicinātu viņa ātrāku atlabšanu, pārliešanai tika izmantotas ar īpašu aparatūru attīrītas paša pacienta asinis. Neiztika arī bez donoru asinīm.

Pēc operācijas brūce dzija veiksmīgi, un pacienta atlabšana noritēja bez sarežģījumiem. Jau dažas dienas pēc operācijas vīrietis piecēlās kājās un spēra pirmos soļus. Nupat, nedēļu nedēļu pēc nelaimes gadījuma, pacients devās mājās pats ar savām kājām.

Austrumu slimnīcas ārsti aicina būt piesardzīgiem, strādājot ar dažāda veida tehniku, un vienmēr ievērot lietošanas instrukcijā norādītos drošības pasākumus.

Pašlaik Austrumu slimnīca ir vienīgā ārstniecības iestāde Latvijā, kur izveidota īpaša Politraumu vienība un 24 stundas diennaktī pieejami visi speciālisti, kuri var būt nepieciešami pacientu ar dzīvībai bīstamiem ievainojumiem glābšanai un aprūpei

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!